GRAD PLAĆA SVAKOM 10. DETETU: U državnim obdaništima besplatno boravi više hiljada najmlađih

B. B.

28. 12. 2022. u 09:21

BORAVAK u državnom vrtiću od sledeće školske godine biće besplatan za sve mališane, a trenutno ovu beneficiju koristi više od 5.500 dece, uzrasta od jedne do šest godina.

ГРАД ПЛАЋА СВАКОМ 10. ДЕТЕТУ: У државним обдаништима бесплатно борави више хиљада најмлађих

Foto P. Milošević

Posmatrano statistički, o trošku Grada, u obdaništa ide svako deseto dete. Na ime subvencije za ove namene izdvaja se više od 155 miliona dinara, što na godišnjem nivou iznosi oko dve milijarde dinara.

Najveći broj mališana, više od 97 odsto njih, ovu "povlasticu" ostvaruje na ime prava na besplatan boravak u vrtiću trećeg i svakog narednog deteta - oko 5.500 mališana. Slede deca bez roditeljskog staranja, zatim najmlađi sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i deca iz Sigurne kuće.

Spisak za besplatni boravak u obdaništu najduži je u vrtićima na Novom Beogradu - više od 700, što je i očekivano jer se radi o najvećoj predškolskj ustanovi. Slede Čukarica, Zvezdara, Zemun... Najmanji broj roditelja koji ne plaćaju obdanište je u Sopotu, jer se radi o maloj predškolskoj ustanovi.

Foto M. Anđela

Imajući u vidu značaj predškolskog obrazovanja i vaspitanja za decu, ali i ekonomski položaj roditelja, račun koji oni i mimo ovih kategorija dobijaju za vrtić je 20 odsto od realne cene koštanja boravka dece, odnosno ekonomske cene. Takođe, tu je i pomoć osetljivim kategorijama, ali i roditeljima čija deca nisu dobila mesto u državnim vrtićima. Time se pokazuje da je jedna od najvažnijih uloga koju gradske institucije moraju imati kao prioritet, interes roditelja i građana.

Ekonomska cena boravka dece u državnom vrtiću iznosi oko 28.000 dinara. Na računu, koji roditelji dobijaju svakog meseca, iznos je oko 5.600 dinara, dok se ostatak do pune cene, u iznosu nešto većem od 22.000, finansira iz budžeta Grada. Skupština grada u istom iznosu subvencioniše i boravak više od 22.000 dece u privatnim vrtićima, za šta je od početka projekta izdvojeno više od 20 milijardi dinara.

VELIKI OBUHVAT

U sistemu predškolskog obrazovanja ima oko 80.000 mališana, što je 35.000 dece više nego pre osam godina.

Obuhvat predškolskim obrazovanjem raste svake godine, dostigao je oko 75 odsto, što je veliki skok u odnosu na 2013. godinu kada je iznosio 45 procenata. Od uvođenja subvencija drastično je porastao broj dece u privatnim predškolskim ustanovama, sa dve-tri hiljade na više od 22.000 dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja