VUK VRAĆEN NA SVOJE MESTO: Restauracija spomenika u ateljeu Zorana Kuzmanovića trajala mesec i po (FOTO)

Š. M.

27. 12. 2022. u 08:15

BRONZANA skulptura Vuka Karadžića posle mesec i po obnove juče ujutru ponovo je vraćena na postament na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove.

ВУК ВРАЋЕН НА СВОЈЕ МЕСТО: Рестаурација споменика у атељеу Зорана Кузмановића трајала месец и по (ФОТО)

Foto Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture

Ona je demontirana 7. novembra i odneta na restauraciju u atelje Zorana Kuzmanovića u Smederevu.

Obnova jednog od simbola prestonice završena je u relativno kratkom roku, budući da je ovaj spomenik bio u dosta boljem stanju od skulpture "Pobednika", koja je prošle godine sanirana u istom vajarskom ateljeu.

- Zanimljivost na koju smo na početku naišli jeste hemijski sastav bronze koji je malo neuobičajen, odnosno legure kalaja ima malo manje nego što je uobičajeno - rekao je Zoran Kuzmanović. - Rezultat toga je da je spomenik patinirao ka crnoj boji, a zelena patina nastala je tek u poslednjih nekoliko godina. I to je bio alarmantni trenutak kada je trebalo da nastupi restauracija, jer kada je patina udebljana preko mere proces oksidacije se ubrzava. Taj alarm smo prepoznali kada smo uradili stručnu analizu.

Dok je trajala obnova samog spomenika majstori su uredili njegovu okolinu, koja je ranije bila u veoma lošem stanju. Zavod za zaštitu spomenika kulture je izradio idejni projekat sanacije i restauracije spomenika. U toku novembra i decembra izvedeni su radovi na sanaciji i restauraciji, a skulptura, kao i livena slova, oprani su spolja i iznutra neabrazivnim metodama i odstranjeni su stari korodirani ankeri. Postament spomenika je takođe obnovljen. Izvedena je sanacija armirano-betonskog jezgra, sanirane su mikropukotine, obrađeni kameni blokovi, izrađene ploče, venci i blokovi za oblaganje postamenta spomenika, montirane su kamene obloge, skinuti udebljani slojevi naslaga patine i čađi, ujednačena i dorađena patina na celokupnoj površini skulpture i slova.

Pre ove kompletne rekonstrukcije rađeni su konzervatorsko-restauratorski postupci u dva navrata. Prvi put 1954. godine, kada su popravljane granitne ploče na postamentu, kao i četrdeset godina nakon toga, 1995. godine, kada je, između ostalog, obnovljeno betonsko jezgro postamenta.

DELO ĐORĐA JOVANOVIĆA

VUKOV spomenik je jedan od najznačajnijih javnih spomenika u prestonici. Delo je značajnog srpskog vajara Đorđa Jovanovića. Skulptura Vuku Karadžiću otkrivena je 7. novembra 1937. godine, povodom 150-godišnjice rođenja čuvenog lingviste. Zbog svojih kulturno-istorijskih vrednosti utvrđen je za kulturno dobro 1965. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)