NEMA EPIDEMIJE "DEČIJIH GLISTA": Od početka infircirano 74 dece

B.B.

31. 10. 2022. u 13:20

EPIDEMIJE zaraze glistama u vrtićima nema,. poručuju iz Gradskog Zavoda za javno zdravlje. Od početka godine evidentirano je osam epidemija sa 74 inficirane dece. Poslednji "krug" regiostroan je prošle nedelje sa dest obolelih mališana.

НЕМА ЕПИДЕМИЈЕ ДЕЧИЈИХ ГЛИСТА: Од почетка инфирцирано 74 деце

Foto D. Dozet

Obzirom da beogradske vrtiće pohađa oko 60.000 mališana i još oko 20.000 njih u privtanim, evidenetno je da su napisi o "povlačenju dece iz vrtića i epidemiji"  besmisleni.

 Kako navode u GZJZ, uzročnik obolenja je valjkasti crv, čiji jedini domaćin je čovek. Infekcija se prenosi fekalno-oralno, a moguće je i rpeko odeće i igračaka, putem prljavih ruku.

Simpotomi infekcije su - bolovi u stomaku, svrab oko anusa, vidljivi paraziti u stolici, a dijagnoza se utvrđuje analizom stolice. Dete može biti i bez simptoma, osim viljivih parazita u stolici. Kao mogući simpomi infekcije javljaju se i samnjen apetit i gubitak telesne težine. Posle utvrđene dijagnoze, pedijatra prepisuje terapiju i deca se oporavljaju bez iakavih posledica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu