ŠAPIĆ: Beograd kandidat za domaćina EKSPO 2027. godine

Novosti online

14. 09. 2022. u 14:37

GRADONAČELNIK Aleksandar Šapić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Exposition – BIE) povodom kandidature Srbije i Beograda za domaćina Specijalizovane izložbe EKSPO 2027. godine.

ШАПИЋ: Београд кандидат за домаћина ЕКСПО 2027. године

Foto: Beoinfo

Gradonačelnik je istakao da će ovaj događaj biti podsticaj infrastrukturnom i ekonomskom razvoju prestonice i čitave zemlje, dok će u geopolitičkom smislu dati prepoznatljivost i mogućnost za dalji razvoj.

– Organizovanje ovakve manifestacije predstavlja posebnu vrstu priznanja za svaku zemlju i grad, imajući u vidu da u proseku preko 100 zemalja učestvuje na ovim izložbama i da ih za vreme trajanja poseti isto toliko šefova država ili predsednika vlade. Zato se nadamo da će srpska prestonica dobiti šansu da pokaže svetu sve svoje lepote, istoriju i kulturu – naglasio je gradonačelnik.

On je podsetio da je Republika Srbija podnošenjem zvaničnog pisma predsednice Vlade Republike Srbije januara meseca ove godine izrazila nameru da se kandiduje za specijalizovanu izložbu 2027. godine.

– Tema izložbe EKSPO 2027 Beograd koja je danas prezentovana gostima je „Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve”. Potrudili smo se da kroz sport i muziku, oblasti koje prevazilaze granice, približimo Beograd i Srbiju svetu. Sa ponosom mogu reći da ćemo, ukoliko naš grad bude izabran, biti dobri domaćini kao što smo bili u svim drugim prilikama. Na taj način ćemo još jednom pokazati da je Beograd otvoren i gostoprimljiv grad koji ima šta pokaže na međunarodnoj sceni – rekao je prvi čovek prestonice.

Beograd i Srbija smatraju se za jednog od najozbiljnijih kandidata, iako je kandidaturu podnelo ukupno pet kandidata: USA – Minesota, Tajland – Puket, Španija – Malaga, Argentina – San Karlos de Bariloče. Srbija i preostala četiri kandidata predali su tokom juna 2022. godine elaborate kandidature i prezentovali svoje projekte pred Generalnom skupštinom Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu.

Odluka o zemlji domaćinu Specijalne izložbe EKSPO 2027. biće doneta na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu u junu 2023. godine. Do tada, svaka zemlja kandidat na međunarodnom nivou lobira za podršku za svoj projekat i organizuje niz aktivnosti u tu svrhu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LJUBAV KAO NA FILMU: Milan Babić preminuo je u fotelji od tuge za suprugom Radmilom