ZEMLJOTRES U BEOGRADU: Podrhtavanje tla rano jutros u prestonici

Novosti online

13. 09. 2022. u 07:20

SLABIJI zemljotres jačine 2,1 jedinica Rihterove skale osetio se rano jutros u Beogradu, potvrdio je Seizmološki zavod.

ЗЕМЉОТРЕС У БЕОГРАДУ: Подрхтавање тла рано јутрос у престоници

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Google maps

Iz Zavoda su potvrdili potres u 1.51, dok su korisnici društvenih mreža prijavili da su osetili i potres oko 4 sata jutros.

Na sajtu Seizmološkog zavoda vidi se da je epicentar u Kumodražu.

Na Tviter nalogu Evropsko‑mediteranskog seizmološkog centra navedeno je da oni ne mogu da potvrde potres.

Njima su Beograđani prijavili da je zemljotres trajao kratko.

Šta raditi u slučaju zemljotresa?

Prema rečima nadležnih iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, postoje tri obavezna pravila kojih se morate pridržavati ukoliko dođe do zemljotresa:

  • Ne paničite
  • Ne pokušavajte da bežite
  • Spustite se na pod i zaštitite glavu

Na sajtu MUP-a postoji  "vodič" u kome je detaljno objašnjeno kako se možete najbolje zaštititi u zavisnosti od toga gde se nalazite.

Ukoliko ste kod kuće, najbolje da nađete zaklon na bezbednim mestima u kući kao što su: dovratnici, noseći zidovi, mesto ispod stola, čvrstog nameštaja i ostanite tamo dok traje potres, ili pokrijte svoje lice i glavu rukama i sklonite se u ugao unutrašnjih zidova postorije. Udaljite se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, i bilo čega što može da padne, poput lustera ili polica. Ukoliko ste u krevetu, spustite se pored kreveta i zaštitite glavu.

Ukoliko ste napolju, sklonite se od ulične rasvete, električnih kablova i zgrada. Morate da znate da vam je najveća opasnost u blizini građevina, na izlazima i uz spoljne zidove. Ako se nađete na ulici, vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično. Zaštitite glavu rukama ili tašnom.

Ako se u trenutku zemljotresa nađete u kolima, zaustavite vozilo, ukoliko vam situacija to dozvoljava. Izbegavajte zaustavljanje u blizini zgrada, drveća, nadvožnjaka ili električnih kablova. Nastavite oprezno kada potres prestane. Izbegavajte puteve, mostove ili rampe koji su možda oštećeni u potresu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EURO 2024: Buran dan u taboru orlova, Albanci potpuno šokirani, postignuti nestvarni golovi!