NA OTVORENOM BILO 1.937 POŽARA TOKOM 2022: Vatrogasne ekipe reagovale gotovo 3.000 puta, najkritičnije bilo zbog paljenja na oranicama

A. Z. K.

29. 08. 2022. u 10:42

OD početka godine vatrogasci su reagovali 2.941 put zbog požara.

НА ОТВОРЕНОМ БИЛО 1.937 ПОЖАРА ТОКОМ 2022: Ватрогасне екипе реаговале готово 3.000 пута, најкритичније било због паљења на ораницама

Najviše posla bilo u Obrenovcu, Foto A. Stevanović

Na otvorenom plamen je buknuo čak u 1.937 slučajeva. Ovo je razlog što vatrogasci obilaze svih 17 prestoničkih opština i kritične tačke na kojima najčešće nastaju požari. Ove situacije rezultat su neodgovornog ponašanja pojedinih građana, ali ima slučajeva i kad gromovi zapale nisko rastinje i travu.

Kako su za "Novosti" rekli u Sektoru za vanredne situacije MUP, dojave o požarima najčešće dobijaju od prolaznika. Ovakve situacije učestalije su u prigradskim opštinama.

- Požari su nastajali i na velikim poljoprivrednim površinama, nisu ostavljali veliku materijalnu štetu, ali su imali negativan uticaj na ekosistem. U malom broju slučajeva zaticali smo građane koji su pokušavali da ugase požar koji se oteo kontroli - rekli su u Sektoru za vanredne situacije.

- Na veliki broj intervencija uticao je sušni period koji je trajao više od mesec dana.

Nedavno su pripadnici vatrogasno-spasilačkih službi obišli i "problematične" lokacije u Obrenovcu i surčinskom ataru, u Petrovčiću. Kako je tada izjavio komandir Zvezdan Pavlović, kada se upoznaju sa terenom i reakcija može biti bolja.

- U obilazak sa nama idu i pripadnici policije, kao i komunalne milicije, a za teško pristupačne terene angažuju se i ekipe sa dronom. U julu ove godine u Obrenovcu smo imali 75 intervencija, od čega je 59 bilo na otvorenom prostoru, što ukazuje na povećan brojpožara - rekao je Pavlović.

Borbe sa plamenom na otvorenom bilo je najviše u obrenovačkim seoskim mesnim zajednicama, jer su poljoprivrednici palili ostatke pšenice nakon žetve.

TROŠE SE RESURSI

KOMANDANT vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović rekao je tokom obilaska Obrenovca da intervencije na otvorenom troše resurse.

- Kada izađemo da ugasimo ovakve požare, oduzimaju se potrebni resursi za spasavanje života i smanjenje materijalne štete u nepredviđenim situacijama - rekao je Majstorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu