NOVI STUDENTSKI DOM NIČE POSLE DECENIJA ČEKANJA: Smeštajni kapacitet za akademce između Bulevara Zorana Đinđića, i ulice Tošin bunar

B. Borisavljević

04. 08. 2022. u 11:01

NOVI studentski dom u prestonici, čiju je izgradnju nedavno najavio Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nalaziće se između Bulevara Zorana Đinđića, Studentske i Ulice Tošin bunar.

НОВИ СТУДЕНТСКИ  ДОМ НИЧЕ ПОСЛЕ ДЕЦЕНИЈА ЧЕКАЊА: Смештајни капацитет за академце између Булевара Зорана Ђинђића, и улице Тошин бунар

Deo doma za akademce na Novom Beogradu, Foto A. Sahanić

Objekat će biti površine 24.500 kvadratnih metara i visine do 32 metra, sa pratećim sadržajima. U okviru ovog prostora sada se nalaze sportski tereni namenjeni stanarima Studenjaka.

Za idejno rešenje studentskog kampusa raspisan je međunarodni konkurs. Arhitekte bi trebalo da u postojeći kompleks uklope novi dom za smeštaj oko 1.000 studenata, ali i da daju idejno rešenje za rekonstrukciju i adaptaciju postojeća četiri doma "pod kapom" Studenjaka, izuzev Doma kulture, koji je pod zaštitom i zadržava se u postojećem stanju.

Posle četvrt veka, koliko je prošlo od poslednje velike rekonstrukcije Studentskog grada u Novom Beogradu, ovaj kompleks sada je pod lupom arhitekata.

Svi postojeći objekti za boravak i ishranu biće zadržani, a grupa manjih komercijalnih lokala, na uglu Tošinog bunara i Bulevara Zorana Đinđića, planirana je za uklanjanje.

Kako se na parceli za gradnju već nalaze sportski tereni, ako budu uklonjeni, mora se naći nova lokacija za njih. Predviđena je i mogućnost za podizanje standarda studentskog smeštaja u postojećim domovima. To bi se postiglo zamenom fasada radi unapređenja energetske efikasnosti, što podrazumeva i obnovu mansarde i eventualnu dogradnju objekata, ali sa visinom od 32 metra.

Foto Z. Jovanović

Konkurs je otvoren do 25. oktobra, a rezultati će biti poznati 14. novembra. Naručilac je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku UNDP-a, a sprovodi ga Udruženje arhitekata Srbije. Novac će biti obezbeđen iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope.

Kompleks Studentski grad izgrađen je između 1948. i 1955. godine, a svoj današnji izgled dobio je posle obnove koja je trajala od 1985. do 1997. godine. Tada su domovi nadzidani sa po jednom etažom, čime je povećan broj soba svake lamele, a sve sobe dobile su kompletno opremljena kupatila i čajne kuhinje.

NAGRADNI FOND

Nagradni fond konkursa je 56.000 američkih dolara. Ako stigne najmanje 10 radova, pobednik će dobiti 28.000 dolara, drugoplasiranom sledi 14.000, "bronzanom" 7.000, dok će pet idejnih rešenja otkupiti za po 1.400 dolara. Članovi žirija su arhitekte Lazar Kuzmanov, dr Đorđe Alfirević, Matija Bevk i Milutin Đurović iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!