POPIS ŠTETE OČEKUJE 500 DOMAĆINSTAVA: Nedelju dana od katastrofalnog nevremena, niko od nadležnih nije obišao poplavljene u Zemunu

Š. MAROVIĆ

13. 07. 2022. u 12:30

OKO 500 porodica iz Zemuna, čije su kuće pretrpele velika oštećenja tokom snažnog nevremena, koje je 5. jula pogodilo prestonicu, podnelo je zahteve opštini za popis nastale štete.

ПОПИС ШТЕТЕ ОЧЕКУЈЕ 500 ДОМАЋИНСТАВА: Недељу дана од катастрофалног невремена, нико од надлежних није обишао поплављене у Земуну

Foto: "Novosti"

Ipak, kako za "Novosti" kaže predsednik ove lokalne samouprave Gavrilo Kovačević, četiri oformljene ekipe čekaju signal Grada kako bi počele da obilaze domaćinstva.

Ni više od nedelju dana od poplava veliki broj žitelja Zemuna ne može da se vrati u svoje domove. Oni su smešteni kod rodbine i prijatelja u Beogradu i Pančevu, iščekujući dolazak ekipa koje će popisati nastalu štetu i uspeti da im pomognu da ponovo osposobe stanove za normalan život.

- Opština Zemun oformila je čak četiri komisije za procenu štete nastale posle obilnih padavina, kako bi što pre popisali sve oštećene objekte - kaže za naš list Kovačević. - Ukupno smo dobili 500 zhteva naših građana, što telefonom i mejlom, što lično.

Posebno su pogođeni stanovnici Romanijske ulice, Kolonije B, određenih delova Zemun polja i Altine. Mi smo tehnička služba koja treba da ustanovi šta je sve oštećeno i da predamo dokumentaciju nadležnima koji bi procenili vrednost štete.

POD VODOM BROJNE ULICE

VEOMA teška situacija i velike bujice vode 5. jula zabeležene su na Tošinom bunaru, Železničkoj stanici Zemun, u Prvomajskoj ulici, kod TC "Zmaj", naselju Sava Kovačević, Staroj carinarnici, delu kod Glavne pošte, Ulici cara Dušana, Blagoja Jovovića, Teodora Hercla, Bačkoj, Bežanijskoj, Ugrinovačkoj, Gornjogradskoj, Prvomajskoj, na Altini, Galenici i Mozerovoj ulici.

Prema rečima našeg sagovornika, predstavnici ove lokalne samouprave danas će se u Starom dvoru sastati s gradskim čelnicima, a jedno od pitanja sigurno će biti i kako rešiti probleme s kojima su se pre nedelju dana suočili građani Zemuna.

Prema nekim poslednjim najavama može se očekivati pomoć od Grada ugroženim domaćinstvima - kaže predsednik. - Mi kao lokalna samouprava nemamo budžet kojim bismo pokrili troškove, već sve očekujemo od Grada. Poplave su zaista bile velike i razumem brigu ljudi koji su u njima oštećeni. Nadam se da će se situacija rešiti i svi oni brzo vratiti normalnom životu.

"Novosti" su prvog dana posle nevremena posetile Koloniju B i zatekle očajne ljude koji su prepričavali kako je gejzir izbio šaht ispred broja 17. Voda je zatvorila vrata, a među stanarima je zarobljen, na kauču, ostao stariji bračni par Najdoski.

Foto: "Novosti"

Bračni par Najdoski

Kako je u njihovom kraju sada, za "Novosti" je govorio Aleksandar Angelovski:

- O svom trošku uspeli smo da saniramo određene stvari, očistili smo stanove i izbacili sve što je uništeno. Gotovo kompletan nameštaj je propao i može samo da se baci. Takođe, u domaćinstvima se još oseća težak smrad, pa trenutno nije moguće živeti u njima. Stalno zovemo Opštinu Zemun da vidimo ima li nekog rešenja. Zvali smo i ekipe za dezinfekciju, međutim još niko nije došao. I ostali stanari u broju 17 morali su da se isele iz svojih stanova, ali i da bace veliki broj stvari. Ipak, ne gubimo nadu da će pomoć doći.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili