BAGERIMA NA KAFANU "IMA DANA": Srušili objekte u dvorištu zaštićenog lokala u Skadarliji! (FOTO)

A. VOJINOVIĆ

13. 07. 2022. u 08:45

RUŠENjE delova objekta čuvene kafane "Ima dana" u Skadarliji, srcu boemske četvrti, minulog vikenda uznemirilo je žitelje glavnog grada.

БАГЕРИМА НА КАФАНУ  ИМА ДАНА: Срушили објекте у дворишту заштићеног локала у Скадарлији! (ФОТО)

Foto: M. Anđela

Kompanija "BG Urbanluks", koja je na licitaciji u martu ove godine od BIP-a u stečaju kupila restoran u Skadarskoj 38 za 155 miliona dinara, porušila je tri dela koja se nalaze u krugu ovog poznatog ugostiteljskog objekta, bez prethodne dozvole Grada Beograda! A sem toga, kako smo saznali u Gradskoj upravi, čelnik ove kompanije Miodrag Perović nije upisan u katastar kao vlasnik.

Kako su za "Novosti" rekli u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, građevinski inspektor u je ponedeljak obavio inspekcijski nadzor u Skadarskoj 38 i ovom prilikom konstatovao da je uklonjen dvorišni objekat u dnu placa i da je dvorište ograđeno žičanom ogradom, dok nikog nije zatekao u krugu kafane.

- Radovi na uklanjanju objekta započeti su bez prethodnog obaveštenja Sekretarijata za inspekcijske poslove - kažu u ovom sekretarijatu. - S obzirom na to da investitor nije obavestio građevinsku inspekciju ni o nameri, ni o početku radova na rušenju objekta, niti su evidentirane prijave građana, građevinski inspektor je na terenu ostavio poziv investitoru da juče u 9.00 dođe u Sekretarijat kako bi se izjasnio o radovima koje izvodi, ali se niko nije odazvao. Isti poziv uputili su mu i juče da se danas, u sredu, pojavi u Gradskoj upravi.

POD ZAŠTITOM OD 1967. GODINE

SKADARLIJA je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i proglašena je za prostorno kulturno-istorijsku celinu. Pod okriljem Zavoda je od 28. jula 1967. godine. Prema propisima, bilo kakve intervenicije na objektima pod zašitom ne smeju se izvoditi bez prethodnog odobrenja nadležnog Zavoda i Grada Beograda.

Prema rečima nadležnih iz Grada, uvidom u podatke Službe za katastar nepokretnosti i satelitske snimke koji su ovom organu na raspolaganju konstatovano je da je objekat u dnu placa upisan u evidenciju RGZ-a kao objekat izgrađen bez odobrenja, da su u ranijem periodu uklonjeni objekti desno i na sredini placa, a da je sada uklonjen deo objekta u dnu placa.

- Takođe, uvidom u katastar utvrđeno je da osoba koja se u medijima identifikovala kao vlasnik objekta, koji je izvodio radove na rušenju, nije upisana kao vlasnik u ovaj registar, sačinjeni zapisnik upućen je na izjašnjenje i osobi koja je izvodila radove na rušenju knjižnom vlasniku parcele - kažu u Gradskoj upravi. - Građevinski inspektor se u cilju prikupljanja svih relevantnih činjenica od značaja obratio dopisima i GO Stari grad i Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada.

Reporteri "Novosti" juče su tokom prepodneva obišli restoran u Skadarliji, ali u dvorištu i oko lokala niko nije zatečen. Po zakonu obavezna građevinska tabla o izvođenju radova nije bila postavljena. Na plavim zidovima kafane "Ima dana" stajali su zapečaćeni žuti prozori, kao i katanac u bravi. Iza zelene ograde koja je takođe bila zaključana i mašina koje su urušile objekte ostala je gomila crvenih cigala i ruševina, kao i jedan zid koji je zasad "preživeo" zub građevinaca.

"BG Urbanluks ": Poštujemo zakon

NA parceli koju je kompanija "BG Urbanluks" kupila od BIP, a koja obuhvata dva legalno izgrađena objekta  (restoran "Ima dana" i salu "Monokl"), postoje i četiri nelegalna objekta, koja je 90-ih godina izgradio prethodni zakupac, od kojih su tri upisana u katastar kao nelegalna, a četvrti objekat, drvena nadstrešnica, koja je blokirala rast drveta starog sto godina, koje je takođe pod zaštitom države, nije ni upisan - navodi se u saopštenju ove firme koje je sinoć stiglo našoj redakciji.

- Naša namera je bila da se izvrši uklanjanje samo i isključivo nelegalnih objekata, zatečenih u jako lošem stanju - navodi se u saopštenju firme. - Prilikom rušenja propisno je postavljena zaštitna ograda i blagovremeno podneta prijava nadležnim organima državne uprave za uklanjanje nelegalnih objekata koji ugrožavaju bezbednost ljudi. Dakle, naglašavamo da smo, kao odgovorni i savesni vlasnici, poštovali zakon u svim segmentima preduzetih radnji.

Predstavnici preduzeća dalje objašnjavaju da na mestu objekata, koji su srušeni, planiraju da prošire baštu i unaprede rad restorana, obavljajući istu delatnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!