I JUBILEJ UZ BATU: Otvoreni 50 ."Sofest" uz podsećanje na velikog glumca Velimira Živojinovića

A. POPADIĆ

05. 07. 2022. u 09:35

TRADICIONALNIM defileom fijakera, uručenjem "Statuete slobode" i vatrometom sinoć je svečano otvoren jubilarni, 50. Filmski festival u Sopotu.

И ЈУБИЛЕЈ УЗ БАТУ: Отворени 50 .Софест уз подсећање на великог глумца Велимира Живојиновића

Foto D. Milovanović

Pod sloganom "Prvih pedeset", ova dugovečna manifestacija dočekala je 50. rođendan, kako i dolikuje, u dobrom društvu i uz dobre filmove.

Burnim aplauzom publika je pozdravila ovogodišnje laureate počasne nagrade "Statueta slobode" koja se dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Prvi je nagradu primio scenograf Milenko Jeremić, koji je u svet filma ušao davne 1965, "na nagovor svog kuma Bate Živojinovića".

Tanja Bošković, Foto D. Milovanović

"Statueta slobode" na jubilarnom, 50. "Sofestu" uručena je sinoć i našem renomiranom dramskom piscu, scenaristi i reditelju, akademiku Dušku Kovačeviću, koji se takođe prisetio velikog Bate sa kojim se družio u Sopotu, još pre 50 godina, na prvom festivalu.

- Čast mi je što sam ovu nagradu dobio baš na ovaj veliki jubilej. Imam dvojako osećanje.

Jelena i Miljko Živojinović, Foto D. Milovanović

S jedne strane, srećan sam što sam je doživeo, ali, s druge, shvatam da sam stariji od većine nagrada koje sam dobio. Mnogi moji prijatelji sa kojima sam pravio filmove danas su spomenici, ulice dobijaju imena po njima... a bilo bi bolje da su još živi - setno je poručio Kovačević.

Foto V. Danilov

U ime velikog autora Zdravka Šotre "Statuetu slobode" primila je glumica Tamara Aleksić, dok se publici u Sopotu lično poklonila proslavljena glumica, "junakinja Kosmaja" i još jedan ovogodišnji laureat Tanja Bošković. Tanja u svom vlasništvu već ima jednu "Statuetu slobode", koju je dobila 1982. kao najbolja glumica, za film "Balkan ekspres". Uručujući joj novo priznanje, Živorad Milosavljević, predsednik Odbora festivala, podsetio je da je Tanja Bošković njihova "komšinica iz Aranđelovca", na šta se glumica duhovito nadovezala: "Kao što ste čuli, ovu sam nagradu dobila 'preko veze'".

Duško Kovačević, Foto D. Milovanović

- Pre 40 godina isto sam kao i večeras doletela iz Herceg Novog da bi primila "Statuetu slobode". Ovu ću odmah da pokažem unučićima, da vide da moj život nije bio samo "bruka", već je bilo i lepih stvari - našalila se glumica.

U iščekivanju spomenika velikanu našeg glumišta Bati Živojinoviću, koji će ovih dana biti postavljen ispred Centra za kulturu Sopot, njegov sin Miljko Živojinović podsetio je na značaj ovog festivala koga je njegov otac izuzetno voleo, a po kome je i jedna glumačka nagrada dobila ime.

Publika je na juče na otvaranju videla srpski blokbaster, film "Toma" Dragana Bjelogrlića, a do 10. jula biće prikazano 27 filmova u takmičarskom programu, tri van konkurencije, kao i četiri naslova za najmlađe posetioce.

Andrej Šepetkovski, Paulina Manov, Petar Benčina i Tamara Dragićević, Foto D. Milovanović

Izložba u Centru za kulturu

U OKVIRU proslave velikog jubileja, sinoć je u Galeriji Centra za kulturu u Sopotu otvorena izložba plakata i fotografija Filmskog festivala u Sopotu pod nazivom "50".

Izložba je inspirisana raznovrsnim grafičkim materijalima - vizuelnim rešenjima, kao i fotografijama i isečcima iz štampe nastali tokom pet decenija postojanja festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri