DANAS NAJTOPLIJI DAN: Na ulicama Beograda samo ko mora, tropske temperature najteže pale radnicima na otvorenom

A. V. V.

29. 06. 2022. u 16:18

U Beogradu je danas u 15.00 časova izmereno 35 stepeni, najviše od početka godine! Leto je ove nedelje po vrelini i zvanično uhvatilo zamah kad je prestonicu, ali i čitavu zemlju od minulog vikenda zahvatio tropski talas.

ДАНАС НАЈТОПЛИЈИ ДАН: На улицама Београда само ко мора, тропске температуре најтеже пале радницима на отвореном

Foto: Z. Jovanović

Prema najavama meteorologa, građani u narednim danima ne treba da očekuju promenu vremena, jer će vrućine trajati minimum do kraja nedelje. Vreo asfalt sa prestoničkih ulica i trgova oterao je sve koji su mogli da se sklone pod klima-uređaje i ventilatore, dok je napolju bio samo onaj ko je morao.

Foto: Z. Jovanović

Zbog visokih temperatura usijali su se telefoni Hitne pomoći. Kako su za "Novosti" rekli u ovoj službi, od srede ujutru pa do 14.30 časova imali su više od sto poziva građana kojima je pozlilo.

- Velika je gužva, telefoni nam zvone non-stop. Imali smo dosta poziva građana intervencija na javnim mestima zbog kolabiranja usled visokih temperatura - rekli su nam dežurni u Hitnoj pomoći.

Foto: Z. Jovanović

Tropske temperature najteže su pale onima koji rade na otvorenom, pa je tako radnicima gradskih preduzeća - putarima, ekipama "Gradske čistoće" i "Zelenila" posao dodatno bio otežan. Živa u termometru zadavala je glavobolje i radnicima na gradilištima, zatim dostavljačima hrane, naročito, onima koji pakete donose mušterijama na biciklima, kao i prodavcima na prestoničkim pijacama.

Mučno je bilo i vozačima javnog gradskog prevoza u kojima klime ne rade, pa su zaposleni za volanom autobusa bili prinuđeni da čitavu smenu provedu okupani u znoju. Stanovnici glavnog grada svakog leta zdušno negoduju jer rashladni uređaji ne rade ili ih uopšte nema. Sredinom juna ove godine nadležni iz Sekretarijata za inspekcijske poslove su tokom kontrole u vozilima gradskog prevoza pregledali ukupno 449 vozila od kojih 40 (29 privatnih i 11 vozila GSP) nije imalo funkcionalne klima-uređaje.

Foto: Z. Jovanović

Centralne gradske ulice i pored vreline sredinom dana nisu bile toliko puste. Građani su predah od visokih temperatura nalazili pod suncobranima kafića i ispod ventilatora uz čašu hladnog napitka. Flašica vode, lepeza i šešir bili su glavni "modni detalj" bez kojeg Beograđani nisu izlazili na otvoreno. Oni koji su na odmoru i još nisu pobegli na more ili planinu, slobodno vreme i tropski dan proveli su na Adi Ciganliji ili bazenima u sportskim centrima, koji ovih dana vrve od posetilaca, naročito otkad su se đaci zvanično raspustili iz škola.

Zbog visokih temperatura ekipe JKP "BVK" na najprometnijim lokacijama u gradu postavili su cisterne sa vodom za piće. U najtoplijim delovima dana kada tempertura bude iznad 30 stepeni cisterne će se nalaziti na Trgu republike kod TC "Staklenac", na Beogradskom sajmu - smer ka Čukarici, kod Opštine Novi Beograd - kružni tok, uz zgradu Gradske opštine i na Zelenom vencu.

SAVETI

KADA su visoke temperature u gradu lekari preporučuju građanima da se pridržavaju njihovih saveta. Pažnju naročito treba da obrate hronični bolesnici kojima tropski dani najteže padaju, i često kolabiraju, zbog čega im preporučuju da ako moraju napolje izlaze isključivo ujutru ili uveče kada je prijatnije. Takođe, savetuju i da uvek imaju flašicu vode kod sebe i da pre izlaska ujutru obavezno doručkuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024