VRAĆANJE UNIFORMI U KLUPE? Obaveza učenika je da dolaze pristojno odeveni na nastavu

Branka Borisavljević

19. 06. 2022. u 09:23

GOLI stomaci, pirsinzi, mini-suknje, veštački nokti i trepavice, bermude, kratko rečeno "autfit" kao za odlazak na plažu ili izlazak, svakodnevna je slika u mnogim srednjim školama.

ВРАЋАЊЕ УНИФОРМИ У КЛУПЕ? Обавеза ученика је да долазе пристојно одевени на наставу

Foto Facebook/Verica Rakocevic Couture

Ništa bolje nije ni među osnovcima. Iako svaka obrazovna ustanova ima pravilnik o oblačenju, retko gde se poštuje. Kako bi se uveo red i đaci dolazili u školu prostojno odeveni, Forum srednjih stručnih škola će podneti inicijativu da se donese kodeks oblačenja za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, na nivou Ministarstva prosvete.

- Primetili smo da sve veći broj učenika u školu dolazi neprikladno odeven. Zato smatramo da su pirsinzi, minđuše na nosu, obrvama, pupku, neprimereni školskim ustanovama, naročito u zanatskim i srednjim stručnim školama gde može da dođe do povređivanja. Takođe, uska, kratka i provokativna odeća bi trebalo da bude zabranjena, kao i visoke potpetice i neprikladna obuća poput papuča - navodi se u saopštenju.

Ova sindikalna organizacija predlaže da svaka škola da predloge za uniforme, odnosno adekvatnu odevnu kombinaciju koja bi na sebi imala grb škole.

- Ne kažemo da to budu radne kecelje, već savremena, ali pristojna garderoba koja bi bila oslobođena poreza za kupovinu za đake - smatraju sindikalci. - Smatramo da bi đačke uniforme smanjile uticaj socijalnih razlika i razvile kolektivni duh. Na ovaj način se pokazuje i poštovanje institucije, odnosno, škole. Određene odevne kombinacije koje bi odobrila svaka škola za sebe, trebalo bi da nose i nastavnici.

Đaci u OŠ "Nikola Tesla" u Vrčinu, najvećoj u Srbiji, već su imali iskustvo sa "keceljama". Pre četiri godine, učenici mlađih razreda su jednu i po školsku godinu nosili unifrome, koje je opština obezbedila. Iskustva su dobra, a finansijska sredstva su osnovni razlog što je ova praksa prekinuta.

Foto printskrin youtube Studio B

- Deca su prerasla uniforme, a roditeljima je bio izdatak da nastave da kupuju - kaže Dragoljub Gačić, direktor škole. - Ideja za uvođenje školskih uniformi je dobra, ali da to bude urađeno na državnom nivou i da se deci obezbede letnji i zimski kompleti. Naši đaci uglavnom dolaze pristojno odeveni. Ako se neko pojavi u bermudama, kratkoj majici, sa neprikladnom frizurom, vraćamo ga kući.

Medicinska škola "Beograd" poznata je po strogim pravilima, kada je u pitanju garderoba. Kako ističe direktor škole Predrag Jovanović, đaci ih uglavnom poštuju, uz retka kršenja. On,takođe, pozdravlja ideju o uvođenju uniformi, ali smatra da to država treba da preuzme na sebe. Jer, navodi, roditelji bi teško prihvatili ideju da ih oni kupuju.

Ministarstvo prosvete je, pre pet godina, uradilo pilot-projekat o vraćanju đačkih "kecelja". Od 3.500 škola u Srbiji, koje su učestvovale u anketi, 1.700 je bilo "za". Međutim, u većini škola se nije otišlo dalje od ideje o pilot-projektu. Nadležni su uputili i poziv dizajnerima u Srbiji da se uključe u projekat. Tako se pozivu odazvala Dragana Ognjenović, pa su tako prvaci u OŠ "Sveti Sava" u Vrčinu dobili priliku te 2017. godine da ponesu uniforme koje je ona kreirala i donirala.

BRITANIJA I JAPAN

U VELIKOJ Britaniji školska uniforma je obavezna u svim školama, a učenici je doživljavaju kao deo poštovanja tradicije, a ne kao zastareli atribut.

U Japanu je uniforma popularnija nego u Engleskoj. Najmodernijeg je dizajna, što potvrđuju junaci iz anime crtanih filmova i manga stripova. Mlade oduševljava odeća junakinje - čarape do kolena ili iznad njih, nabrane suknje i bele bluze sa obaveznom mornarskom kragnom - pa je većina devojčica nosi i van škole.

Školsko odelo je obavezno i u Australiji, mnogim evropskim zemljama, kao i u nekim američkim državama.

NEKAD OBAVEZNE

ĐAČKA uniforma se u osnovnim i srednjim školama u SFRJ koristila od 1950. do 1980. godine. Bila je jednostavnog kroja i teget boje, u formi mantila ili tunike, ali su je svi nazivali keceljom.

Uniformu su kupovali roditelji u Robnim kućama "Beograd" i u drugim radnjama domaćih industrijskih giganata, kao što su bili "Ateks" i "Beteks". Đaci su mogli da nose i uniforme koje bi im šile mame ili bake.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (6)

STAV BEOGRAĐANA: Pitali smo građane šta misle o zabrani pušenja u zatvorenom koju traži ministarka Danica Grujičić (ANKETA)