"VIDOVDANKA" OD LIMENKI: U nedelju na Trgu republike zakazano izlivanje čuvene Vinčanske figurine

A. V. V.

16. 06. 2022. u 07:53

KAKO od recikliranih aluminijumskih limenki može da se napravi čuvena vinčanska figurina "Vidovdanka" imaće priliku da saznaju Beograđani i gosti prestonice u nedelju, 19. juna, od 19.00 časova na Trgu republike.

ВИДОВДАНКА ОД ЛИМЕНКИ: У недељу на Тргу републике заказано изливање чувене Винчанске фигурине

Belo brdo u Vinči, Foto P. Milošević

Posetioci će u okviru događaja moći uživo da vide kako se od nekoliko topljenih limenki izlivaju čuvene figurine. Takođe, moći će i da saznaju nešto više o vinčanskoj kulturi od arheologa Miroslava Kočića, kao i o reciklaži.

- Izuzetna nam je čast da sarađujemo sa nalazištem Vinča Belo brdo, na kojem su pronađeni prvi tragovi prerade metala na svetu. Metali su se kroz celu istoriju pretapali i pretvarali u nove predmete. Danas aluminijumske limenke isto tako mogu da se recikliraju. U Evropi se reciklira 76 odsto limenki, ali mi želimo da to bude 100 odsto - poručila je Jelena Petljanski Kiš ispred programa "Svaka limenka se računa".

Događaj je deo pomenutog programa uz podršku startapa koji se bavi reciklažom, i nacionalne platforme "Srbija stvara", koja je pokrenula projekat revitalizacije arheološkog nalazišta Vinča Belo brdo.

- Nalazište Vinča Belo brdo je jedno od najznačajnijih primera evropske, ali i svetske kulturne baštine i decenijama je bilo zanemarivano.

Reciklirane figure "Vidovdanke" posle događaja biće i u stalnoj ponudi suvenirnice Narodnog muzeja u Beogradu.

Kapitalno

NA inicijativu kabineta predsednice Vlade i nacionalne platforme "Srbija stvara" revitalizacija ovog lokaliteta proglašena je za kapitalni projekat Vlade Srbije - istakla je Bojana Višekruna, savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i nauku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri