ZA "LASTU" POSEBNA KOMISIJA: U Starom dvoru juče se sastali predstavnici gradske uprave, autobuskog prevoznika i "Kentkarta"

Š. Marović

11. 06. 2022. u 09:27

NA sastanku koji je juče održan u Starom dvoru, predstavnici Grada, Sekretarijata za javni prevoz, preduzeća "Lasta" i "Kentkarta" dogovorili su se o formiranju zajedničke komisije koja će utvrditi da li je i u kojoj meri ovaj autobuski prevoznik oštetio gradski budžet.

ЗА ЛАСТУ  ПОСЕБНА КОМИСИЈА: У Старом двору јуче се састали представници градске управе, аутобуског превозника и Кенткарта

Foto M. Anđela

Takođe, biće pokrenuta javna nabavka za analizu postojeće mreže lokalnih i prigradskih linija, a biće razmotrena opravdanost zahteva opštine Mladenovac za uvođenjem novih polazaka.

Time bi trebalo da se konačno reši nesporazum koji između Grada i "Laste" traje već tri nedelje, zbog nerealizovanih vožnji u prigradskim opštinama, od kojih su najviše trpeli građani Mladenovca.

- Sastanak je održan na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, kako bi se pronašlo zajedničko rešenje za neometano održavanje rada linija. Razgovaralo se i o drugim problemima sa kojima se suočava SP "Lasta" u svom poslovanju, te na koji bi način Grad mogao da pomogne ovoj kompaniji u trenutnoj situaciji porasta cene energenata - kažu u gradskoj upravi.

Dogovor je da se formira zajednička Komisija, sačinjena od predstavnika Grada, SP "Lasta" i kompanije "Kentkarta", čiji će zadatak biti da zajednički utvrde sve činjenice koje se odnose na neodržavanje polazaka na liniji ka Mladenovcu 16. i 17. maja.

Nadzornom odboru biće i predstavnik Vlade, Foto Z. Jovanović

Takođe, dogovoreno je da se uputi poziv Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu sa molbom da kao nezavisna institucija dodeli jednog predstavnika koji bi pomogao Komisiji u sagledavanju napred iznetih tvrdnji.

Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja strane su se dogovorile da budu preduzete oštre mere prema odgovornima. Osim toga, Grad će u narednom periodu razmotriti zahtev Opštine Mladenovac za uvođenjem dodatnih polazaka na linijama koje održava "Lasta".

- Biće upućena inicijativa Vladi Republike Srbije da kao vlasnik oko 11 odsto akcija u SP "Lasta" dobije svog predstavnika u Nadzornom odboru koji bi pratio rad i poslovanje ovog preduzeća - kažu oni.

- Zbog konfuzije koja je nastala, organizovaće češće zajedničke radne sastanke.

U "Lasti" ističu za "Novosti" da su zadovoljni jučerašnjim sastankom i da je potrebno što pre naći zajednički jezik i prevazići ovu situaciju.

- Sve je prošlo u najboljem redu, najbitnije da nije bilo teških reči - kažu nam u "Lasti".

- Građani Beograda su na prvom mestu i komfor javnog prevoza je najvažniji zadatak za obe strane. Biće skinute i nadzorne kamere s naplatnih rampi, pa će se sve jasno videti.

OTKRIVENI PREKO GPS

SUKOB između Grada i "Laste" nastao je posle tvrdnji da tokom 16. i 17. maja, bez ikakvog obrazloženja, autobuski prevoznik nije ostvario 129, odnosno 134 polaska iz prigradskih opština, zbog čega su Mladenovčani najviše trpeli. Zbog toga, ali i nepoštovanja reda vožnje i odvođenja autobusa na druge lokacije u zemlji, nadležni su podneli krivičnu prijavu, a sve utvrđene činjenice i dokumentacija dostavljene su Javnom tužilaštvu. Sve je, kako ističu u Gradu, otkriveno pomoću GPS uređaja, koji su sa validatorima ugrađeni u svako vozilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!