POZORIŠTE I BIBLIOTEKA U POŠTI: Goran Vesić - Zdanje na Savskom trgu imaće novu namenu

S. V.

05. 06. 2022. u 07:45

U ZGRADI stare pošte kod železničke stanice na Savskom trgu biće beogradsko pozorište i bibloteka. Ovo zdanje se sada obnavlja, a biće postavljena replika fasade Momira Korunovića, koja je uništena posle oslobođenja 1945. godine.

ПОЗОРИШТЕ И БИБЛИОТЕКА У ПОШТИ: Гoран Весић - Здање на Савском тргу имаће нову намену

Foto M. Anđela

To je juče, u razgovoru sa sugrađanima, na "Tviteru" najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je podsetio da je ovo velelepno zdanje izgrađeno 1929. godine u srpsko-vizantijskom preporodu, po projektu arhitekte Momira Korunovića. Pošta je ruinirana tokom savezničkog bombardovanja Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, a posle je rekonstruisana u duhu socijalističke arhitekturue, koju je favorizovao tadašnji komunistički režim.

- To je inače uradio arhitekta Pavel Krat, izbeglica iz carske Rusije, koji je radio za sovjetski NKVD. Posle 1945. pa sve do 1948. godine on je vedrio i oblačio. Zgrada se sada obnavlja i u njoj će biti jedno beogradsko pozorište i biblioteka - otkrio je Vesić.

Fasada zgrade bila je kombinacija ponirućih i horizontalnih redova prozora, venaca, zabata, okolusa i medaljona s retkom ekspresionističkom plastičnom dekoracijom i dinamičnim izgledom. Arhitekta je osim romantičarskih, ekspresionističkih i motiva secesije, dodao svoj lični pečat u vidu rogljastih delova na krovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati