ZAVIČAJNI MUZEJ U ŠKOLI STAROJ DVA VEKA: Objekat iz 1840. godine u Žarkovu dobio specijalnu namenu

A. Z. K.

18. 05. 2022. u 06:00

ZAVIČAJNI muzej u Žarkovu u Ulici Ace Joksimovića otvoren je juče u zgradi staroj dva veka, u kojoj je nekada bila smeštena jedna od prvih osmoletki u Beogradu.

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ У ШКОЛИ СТАРОЈ ДВА ВЕКА: Објекат из 1840. године у Жаркову добио специјалну намену

Foto: Beoinfo

Ovo je bila i stara zgrada OŠ "Ljuba Nenadović". Ideja da se ovaj objekat iz 1840. godine ulepša i da mu se dodeli nova funkcija potekla je od Udruženja Žarkovaca, a "amin" na projekat dali su Opština Čukarica, Grad i Zavod za zaštitu spomenika. Stara zgrada je renovirana, a dvorište je uređeno tako da će ovde moći da se organizuju razne manifestacije.

Jučerašnjem svečanom otvaranju novog i ulepšanog starog zdanja prisustvovali su gradski čelnici, direktorka Muzeja grada Jelena Medaković i predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić. Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, bogata istorija ovog naselja biće sačuvana, a osim što će se ovde čuvati istorija, ovo će biti i prostor gde će se održavati kulturne svečanosti.

- Kada sam pre nekoliko godina dobio inicijativu od predstavnika Udruženja Žarkovaca, koji su predložili da pretvorimo ovu zgradu u muzej, zaista nisam razmišljao mnogo o tome i uradili smo projekat - rekao je Vesić.

- Žarkovo je jedno od najstarijih mesta Beograda, postojalo je pre nego što je nastala opština Čukarica. Opština Žarkovo je ukinuta 1955. godine, ali deo beogradske istorije dogodio se ovde. Tu je održan sastanak Karađorđa i izaslanika Porte Bećir-paše na početku Prvog srpskog ustanka. Odavde je 1806. godine Karađorđe započeo napad na Beograd. Naša obaveza je da sačuvamo istoriju Žarkova i uspomenu na sve ljude koji su stvarali Žarkovo, a time i istoriju prestonice. Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić zahvalio se svima koji su dali novac kako bi se muzej izgradio i podsetio da je na Čukarici prošle nedelje otkriven spomenik Matiji Banu i otvoreno pozorište.

- Ulažemo mnogo u kulturu, što je veoma važno, jer na taj način privlačimo turiste. Osim prirodih lepota koje Čukarica može da ponudi gostima, sada imamo i kulturne ustanove - rekao je Kolarić.

ZAVIČAJNI MUZEJI ŠIROM GRADA

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić rekao je juče da bi svaki deo prestonice trebalo da ima ovakvu ustanovu.
- Nedavno smo završili Spirtinu kuću i obnovili Zavičajni muzej Zemuna koji nije radio dugi niz godina. Trenutno radimo na izgradnji ovakvog muzeja u Obrenovcu, koji će biti u Starom konaku, a pre nekoliko godina smo završili muzej u Mladenovcu - rekao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna