"DOMIJADA" REGRUTUJE TALENTE I KREATIVCE: Republičko takmičenje učeničkih domova u pozorištu "Duško Radović"

Ana Vojinović

15. 05. 2022. u 06:47

TRADICIONALNA manifestacija "Domijada" svečano je otvorena u subotu u Malom pozorištu "Duško Radović" na Tašmajdanu. Srednjoškolci iz učeničkih domova iz cele Srbije posle dvogodišnje pauze okupili su se na 24. republičkom takmičenju, u kojem su snage odmerili u kulturno-umetničkom stvaralštvu.

ДОМИЈАДА РЕГРУТУЈЕ ТАЛЕНТЕ И КРЕАТИВЦЕ: Републичко такмичење ученичких домова у позоришту Душко Радовић

Foto Z. Jovanović

Đaci su u okviru trodnevnog festivala koji ove godine organizuje Umetnički centar Beograd bili u prilici da pokažu svoja umeća u crtanju, pisanju, muzici, plesu, folkloru, drami...

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić svečano je otvorio takmičenje i istakao da učenički domovi predstavljaju drugu kuću đacima, kao i da je reč o mestima gde srednjoškolci mogu da iskažu svoju kreativnost, znanje i talente uz pomoć vaspitača i ostalih saradnika.

- "Domijada" je kruna svega toga. Učenici se druže, razmenjuju ideje i iskustva, razvijaju timski i takmičarski duh. Razvija se kompetitivnost, obostrano poštovanje. To je najbolji put i način da shodno svojim talentima opredeljuju karijerne orijentire koji će ih pratiti kroz život - rekao je Ružić.

Pet regiona iz čitave Srbije učestvuje na ovogodišnjem takmičenju. To su đaci iz beogradskog, vojvođanskog, niško-zaječarskog, šumadijsko-pomoravsko-braničevskog i regiona iz Zapadne Srbije.

Pred publikom u pozorištu "Duško Radović" u subotu su prve nastupile učenice iz šumadijsko-pomoravsko-braničevskog okruga sa dramom Stand up woman, po motivima knjige "Žensko lice istorije Kragujevca" u režiji Petra Lukića i u izvođenju Doma učenika srednjih škola Kragujevac.

- Ovo takmičenje mnogo znači deci da se afirmišu u srednjoškolskom uzrastu, da savladaju tremu i strah od javnog nastupa, kao i da otkriju svoje talente - rekli su za "Novosti" iz Učeničkog centra Beograd.

Foto Z. Jovanović

REGRUTNI CENTAR

- TRADICIJA nam ukazuje da su tokom više od dve decenije postojanja "Domijade" brojni učesnici kasnije svoje talente nadograđivali na raznim akademijama i fakultetima, a pojedini su postali i poznati, poput našeg glumca Branka Jankovića, koji se afirmisao ulogom oficira Živojina Džakovića u seriji "Vojna akademija" - istakli su iz Učeničkog centra Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a