NOVI MOST I TUNEL SMANJIĆE GUŽVE: Izmeštanje stare konstrukcije nad Savom i gradnja funkcionalnijeg prelaza rešiće problem u centru

S. V.

07. 05. 2022. u 08:51

NA mestu starog Savskog mosta, koji će biti uklonjen, nići će novi sa šest traka. Ovo je juče najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić i podsetio da su ovu odluku izglasali građani.

НОВИ МОСТ И ТУНЕЛ СМАЊИЋЕ ГУЖВЕ: Измештање старе конструкције над Савом и градња функционалнијег прелаза решиће проблем у центру

Foto Beoinfo

Prema njegovim rečima, novi most imaće šest traka, četiri automobilske i dve tramvajske, kao i biciklističke i pešačke staze.

- Mislim da je za Beograd mnogo bolje da ima novi most, jer to omogućava da se rasterete Brankov most i Gazela - poručio je Vesić.

- Istovremeno, s tim mostom mi gradimo i gradski tunel, jer on jedino tako ima smisla.

On je pojasnio da će taj podzemni prolaz za vozila početi kod Ekonomskog fakulteta i završaviti se u Bulevaru despota Stefana, kod Pančevačkog mosta.

- Taj tunel i most će rasteretiti saobraćaj u centru grada skoro za 12 odsto, značajno će smanjiti zagađenje i mislim da ima mnogo razloga za realizaciju ovog projekta.

Foto M. Anđela

Sadašnji, stari Savski most ima dve trake kojim idu tramvaji i automobili, a zamenik gradonačelnika ističe da asfalt propada svakih nekoliko meseci, jer se nalazi na čeličnoj podlozi. On će biti premešten u park kod Ušća, te će postati moderan prostor, sa restoranima i vidikovcem.

- Uložili smo više od osam miliona evra u uređenja parka na Ušću, po projektu Jana Gela, jednog od najvećih arhitekata za javne površine. Sad je neophodno da se taj park dodatno obogati.

Zamenik gradonačelnika navodi da se gradi sedam novih mostova: na Adi Huji, Vinči, novi Savski, dva u funkciji BG voza, između Surčina i Obrenovca i jedan u centru grada i dva pešačko-biciklistički most Novi Beograd - Ada Ciganlija i Zemun - Lido.

INVESTITOR "KOČI" PASARELU KOD ADE

ZAŠTO pasarela kod Ade Ciganlije još uvek nije otvorena, najbolje zna investitor, kompanija "Ada mol", rekao je Vesić.

- Oni su tražili da izgrade pasarelu i mi smo samo dali dozvolu. Moraju da reše sve probleme koje imaju prema zakonu, odnosno da spoje parcele kako bi se pasarela bezbedno otvorila. To nije pitanje za mene, već za rukovodstvo te kompanije - objašnjava zamenik gradonačelnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024