CRVENA I PLAVA LINIJA: Vesić najavio javni prevoz na rekama do kraja godine

Tanjug

22. 04. 2022. u 12:49

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić najavio je danas da će Beograd ove godine dobiti sistem javnih bicikala, a da će rečni javni prevoz početi do kraja naredne godine sa dva putnička broda.

ЦРВЕНА И ПЛАВА ЛИНИЈА: Весић најавио јавни превоз на рекама до краја године

Foto A. Sahanić

Vesić je naveo da je u planu da 2024. i 2025. godine u rečni javni saobraćaj Savom i Dunavom budu puštena još po četiri broda ukoliko, kako kaže, tu odluku potvrdi novoizabrana Skupština grada.

- Beograd će imati dve linije za javni rečni prevoz, crvenu i plavu. Crvena linija od Bloka 45 - SRC Milan Gale Muškatirović biće puštena u tri faze odnosno tokom tri godine - rekao je Vesić gostujući na TV Prva, navodi se u saopštenju.

Kako je objasnio, u prvoj fazi biće pušten deo linije blok 70 - Ada Ciganlija - TC Galerija - Brankov most, a u drugoj deo Blok 45 - Blok 70 - Ada Ciganlija - TC Galerija - Brankov most.

U trećoj fazi biće puštena linija Blok 45 - Blok 70 - Ada Ciganlija - TC Galerija - Brankov most - Beton hala - SRC Milan Gale Muškatirović.

Vesić je naveo i da će plava linija „Borča - Ada Huja“, takođe, biti puštena u tri faze, a u prvoj fazi deo Zemun kej - SRC Milan Gale Muškatirović.

U drugoj fazi biće pušten deo Borča - Zemun kej - SRC Milan Gale Muškatirović, a u trećoj Borča - Zemun kej - SRC Milan Gale Muškatirović - Ada Huja.

Vesić je objasnio da će građani koristiti rečni javni prevoz na isti način i pod istim uslovima kao što u okviru ITS funkcionišu autobuski, tramvajski i trolejbuski prevoz i da će na tim linijama takođe važiti "Beogradska kartica".

Dodao je da je na tenderu za izbor partnera grada Beograda pobedila kompanija Beoreka.

- Beograd ima skoro dve stotine kilometara rečne obale na dve velike evropske reke. Neverovatno je da obale ne samo da nisu bile uređene i povezane sa gradskim jezgrom nego da reke nisu korišcene za javni prevoz - rekao je Vesić.

Najavio je da će Beograd ove godine dobiti javne bicikle, a da je ”kompanija "Helbiz" izabrana kao upravljač sistema javnih bicikala u Beogradu na period od 15 godina na javnom tenderu koji je raspisao grad Beograd.

- Kada nova Skupština grada potvrdi ovaj ugovor na ulicama našeg grada naći će se hiljadu javnih bicikala koje će građani moći da uzmu na 150 stanica za javne bicikle - rekao je Vesić.

Na Novom Beogradu biće postavljeno 47 stanica za javne bicikle, u opštini Stari grad 20 stanica, na Paliluli 18, na Zvezdari 13, na Vračar 12, na Savskom vencu i Voždovcu po 15, na Čukarici tri i u Zemunu sedam stanica.

Vesić je naveo da Grad Beograd planira da u naredne četiri godine izgradi oko 500 kilometara novih biciklističkih staza, kako bi se, kaže, obezbedila neophodna infrastruktura za korišcenje bicikala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NA OBALI BOJE TIRKIZA: Dijamant u centru Bodruma, izbor zbog kog se nećete pokajati nikada