DOMAĆINU I SAVETI I NOVAC: Kancelarija za pomoć poljoprivrednicima u Lazarevcu primer drugima

A. Z. Klisurić

07. 04. 2022. u 07:52

OTKAD je u Lazarevcu pre tri godine otvorena Kancelarija za poljoprivredu, ratari iz ove opštine su mnogo bolje obavešteni i upućeniji kako da se prijave i dobiju subvencije od republike, grada ili opštine. Na teritoriji ove lokalne samouprave postoji oko 2.000 poljoprivrednih domaćinstava, a od kada postoji ova kancelarija, sredstva za unapređenje dobilo je više od 1.000 domaćina.

ДОМАЋИНУ И САВЕТИ И НОВАЦ: Канцеларија за помоћ пољопривредницима у Лазаревцу пример другима

Foto N. Živanović

Prema rečima Nenada Bačanca, člana Veća GO Lazarevac koji je zadužen za oblast poljoprivrede, ova lokalna samouprava pre tri godine usvojila je Strategiju razvoja poljoprivrede koju je izradio Poljoprivredni fakultet u Zemunu.

- U okviru ove strategije, pokrenuta je i kancelarija - rekao je Bačanac za "Novosti". - Razvili smo i softver koji nam pomaže da svim lazarevačkim poljoprivrednicima pošaljemo SMS poruku preko koje ih informišemo koji je javni poziv trenutno u toku. Oni se potom jave u kancelariju, gde mogu da dobiju informacije koja dokumentacija im je potrebna, ali i različite savete. Na ovaj način uspemo da pomognemo domaćinima da ulože od 20 do 40 odsto novca, a da ostatak obezbede preko subvencija. Recimo, na republičkom nivou pojavi se javni poziv za subvencionisanje obrade zemljišta i đubrivo, mi kao opština raspišemo poziv za sertifikovane sadnice, a Grad za ogradu i sisteme navodnjavanja. Na ovaj način jedno domaćinstvo ulaže manje od polovine novca. Mogu reći da smo veoma uspešni, jer recimo od 10 prijavljenih Lazarevčana, samo jedan u proseku ne dobije pomoć.

Zaposleni u Kancelariji pomažu ratarima i, od trenutka kada im se jave, zahtev prate sve dok ne dobiju subvencije i tek tada zatvaraju predmet.

Prema rečima Nenada Bačanca, do sada su vlasnici domaćinstava najviše interesovanja pokazali za poljoprivrednu mehanizaciju, potom sertifikovani sadni materijal, traktore, a poslednje na listi su mašine za preradu poljoprivrednih proizvoda.

PREPOZNALI KVALITET

KANCELARIJA za poljoprivredu pomaže i u registraciji domaćinstava, a u prethodne tri godine prijavljeno je više od 500 novih gazdinstava. Sekretarijat za poljoprivredu prepoznao je kvalitet njihovog rada, pa su imali ideju da sve beogradske opštine, koje imaju poljoprivrednike, pokrenu ovakvu službu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri