IZGLEDA IMPOZANTNO ČAK I IZDALEKA: Šta sve krije "Palata Srbija" unutar svojih zidina

Novosti online

21. 03. 2022. u 15:52

DA li šetaju pored nje ili je posmatraju tokom vožnje iz kola, u svakom slučaju nema osobe koja se ne oduševi veličinom i arhitekturom ove građevine od 65.000 kvadrata koja ulepšava Novi Beograd.

ИЗГЛЕДА ИМПОЗАНТНО ЧАК И ИЗДАЛЕКА: Шта све крије Палата Србија унутар својих зидина

Foto M. Anđela

Palata Federacije, poznata po nazivima Palata Srbije i Zgrada Saveznog izvršnog veća (SIV i SIV 1) je administrativna zgrada na Novom Beogradu nalazi se u Bloku 13 između Bulevara Mihajla Pupina i Bulevara Nikole Tesle. 

U ovoj neverovatnoj zgradi koja je najveće arhitektonsko čudo u zemlji i u kojoj i danas sve odiše istorijom, održana je prva konferencija Pokreta nesvrstanih.

Zgrada je podignuta 1959. za potrebe tadašnje Vlade SFRJ (Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije), a njen veličanstven izgled i danas simboliše moć koju je imala Jugoslavija kao vodilja Pokreta nesvrstanih i novog komunističkog poretka.

Zanimljivosti o Palati

  • 11,3 milijarde dinara uloženo u izgradnju
  • septembra 1961. ovde je održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja
  • 5 spratova ima Palata i ukupno 65.000 kvadrata
  • 40.000 kvadrata čine hodnici i sale
  • 744 kancelarije se nalazi unutar zdanja
  • 13 sala za konferencije
  • 6 salona nazvanih po bivšim republikama SFRJ
  • 3 dvorane ima u Palati

ZADRŽALA SVOJ PRVOBITNI IZGLED

U Palati se gotovo ništa nije promenilo još od vremena Tita i Jugoslavije. Zgrada je projektovana u obliku slova "H" i obuhvata površinu od 5.500 kvadrata. Od 65.000 kvadrata za kancelarijski prostor upotrebljiva samo četvrtina, a ostalo otpada na ogromne hodnike, salone i centralni protokolarni deo za prijeme. 

Ispred srednjeg krila, nalazi se niži deo pokriven staklenom kupolom u kome je svečana dvorana (Sala Jugoslavija) koja može da primi 2.000 zvanica. Objekat sadrži 744 kancelarije (svaka zauzima oko 30 kvadrata), 13 sala za konferencije, šest salona, tri dvorane i dve garaže.

Sve što se nalazi unutra je tu, nameštaj, stolarija, tepisi, klimatizacija - sve odiše istorijom i ostavlja bez daha svakoga ko ovde kroči. 

U izgradnju je uloženo 11,3 milijarde dinara, što je i danas prilično ogromna svota - čak 96 miliona evra).

Već pri samom ulasku u zgradu nailazi se na stepenište koje je neverovatno lepog izgleda i vodi do centralnog foajea i mozaika "Sutjeska", grandioznih dimenzija od 90 kvadrata, na kojima je prikazana jedna od najznačajnijih bitaka Narodno-oslobodilačke borbe. 

Iz centralnog foajea ulazi se u čuvenih šest salona, koji simbolično predstavljaju nekadašnje jugoslovenske republike - Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Crnu Goru. Makedonski je prvi.

Njegovo uređenje može se opisati kao najtradicionalnije. Glavni deo nameštaja sastoji se iz centralnog stola i polukružne garniture, sofri i klupa za sedenje inspirisanih tradicionalnim makedonskim pokućstvom.

Tito im i danas zadaje zadatke

Fontana na platou ispred Palate najveća je na teritoriji bivše Jugoslavije i u ovom delu Evrope. Srpski zvaničnici i danas pored nje dočekuju šefove drugih država i vlada.

Zanimljivo je da se ispod fontane nalazi velika soba sa mašinama koje upravljaju ovim sistemom, a majstori ni danas, posle brojnih pokušaja, ne mogu do kraja da protumače kako one funkcionišu. Ili što bi zaposleni u SIV rekli: "Tile nam i danas zadaje zadatke."

Naziv

Zgrada je po izgradnji dobila ime Palata Federacije, ali je kolokvijalno, čak povremeno i u zvaničnoj upotrebi, nazivana SIV i, posle izgradnje zgrada SIV 2 i SIV 3, SIV 1. Posle raspada SFRJ, korišćen je samo naziv Palata Federacije, a po otcepljenju Crne Gore 2006, zgrada je dobila nezvaničan naziv Palata Srbije/Palata Srbija, ali zvanično nikada nije preimenovana.

(Srbija danas)

BONUS VIDEO: KRST NA ZVEČANU: Opomena da sveto Kosovo i Metohija moraju biti sačuvani

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a