SPOMENIK U ZAVRŠNOJ FAZI: Matija Ban na proleće dobija obeležje ispred zgrade Opštine Čukarica

G. N.

13. 03. 2022. u 08:07

IZRADA spomenika Matiji Banu je u završnoj fazi i prema planu, ovog proleća svečano će biti otkriven ispred zgrade Opštine Čukarica.

СПОМЕНИК У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ: Матија Бан на пролеће добија обележје испред зграде Општине Чукарица

Statuu će postaviti na prostoru ispred Opštine (Matija Ban), Foto M. Anđela/Matica srpska

Kako su nam potvrdili iz ove lokalne samouprave, u narednim danima očekuje se početak radova na uređenju platoa na Šumadijskom trgu, što je preduslov da se postavi obeležje čuvenom dubrovačkom Srbinu, po kome je Banovo brdo i ponelo ime.

Prema rečima nadležnih u Opštini Čukarica, spomenik Matiji Banu je rad akademskog vajara Ranka Đankovića. Biće izrađen u bronzi, u prirodnoj veličini. Lokacija na kojoj će se postaviti spomenik određena je još pre skoro dve godine, kada je i trebalo da se obeležje postavi. Međutim, pandemija je sve usporila, pa tako i realizaciju ideje.

- Nakon uređenja platoa i završenih radova, biće upriličeno i svečano otkrivanje spomenika velikom eruditi, književniku, diplomati, zaslužnom Čukaričaninu Matiji Banu - rekli su nam u lokalnoj samoupravi.

Podsetimo, inicijativu je Gradskom odboru za podizanje spomenika uputila Opština Čukarica početkom 2020. godine. Tada je najavljeno da će bronzana statua ispred zgrade lokalne samouprave biti otkrivena do kraja 2020. Ipak, još se čeka.

- Osim odavanja počasti Banu, imamo za cilj i da oplemenimo svoje eksterijere umetničkim delima i doprinesemo nezaboravu velikana naše istorije - rekli su iz Opštine, koja će snositi sve troškove izrade spomenika.

DOSTOJANSTVEN STAV

KAKO je navedeno u prihvaćenom predlogu, figura Matije Bana, sa dostojanstvenim stavom i prepoznatljivi likom, koji sugeriše značaj ličnosti, biće izlivena u bronzi, u prirodnoj veličini. Postament će biti od betona optočenog mermernim pločama.

Predviđeno je da plato za spomenik bude okvirnih dimenzija četiri puta četiri metra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega