KROZ BEZISTAN IGRA "ŠKOLICE": Prometni prolaz za pešake sve više propada, obnova još na čekanju

A. V. V.

18. 01. 2022. u 08:51

PAŽNjA, opasnost! Duga, narandžasta traka sa ovim natpisom ponovo je razvučena unutar Bezistana, jer se fasada sa plafona ovog prometnog prolaza po ko zna koji put kruni sa plafona i pada na pod preteći da povredi prolaznike.

КРОЗ БЕЗИСТАН  ИГРА ШКОЛИЦЕ: Прометни пролаз за пешаке све више пропада, обнова још на чекању

Prolazak kroz Bezistan nije bezbedan, Foto M. Anđela

Od bezbroj puta obećavane rekonstrukcije i dalje nema ništa, dok zub vremena nastavlja da nagriza zidove prolaza koji spaja Trg Nikole Pašića i Terazije.

Reporteri "Novosti" obišli su juče prolaz u srcu prestonice i zatekli dobro poznatu sliku. Delovi okrunjene fasade bili su rasuti po izrovanim i uništenim pločama, voda je curila sa plafona, dok su prolaznici u širokom luku zaobilazili granice postavljene trake. Osim toga, koračanje po celim i stabilnim pločama pretvorilo se u dečju igru "školice".

- Postavili su traku pre nekoliko dana, to im je najlakše da urade očigledno - kaže, za "Novosti", jedan od prodavaca iz Bezistana.

- Kada je ovaj sneg počeo da se otapa, podlivala se voda odozgo i okrunila malter. Prvo su nam padale ledenice, pa sad, evo opet, i fasada. Sećam se da je pre nekoliko godina, kada su uoči novogodišnjih praznika postavili tezge za iznajmljivanje unutar prolaza, fasada pala i polomila ih. Stalno se ponavlja isti scenario, a od obnove ili bar neke popravke - ništa. Čuo sam da je problem ispao zbog nerešenih imovinskopravnih poslova.

Foto M. Anđela

Iako su gradski oci bezbroj puta najavljivali da će Bezistan osvanuti u novom sjaju, i dalje nema naznaka kada bi radnici konačno zasukali rukave i prionuli na rekonstrukciju. Posao je još u junu 2017. godine bio poveren novosadskoj firmi "Andzor inženjering", ali je nekoliko puta prolongiran zbog konsultacija sa Zavodom za zaštitu spomenika, jer je Bezistan pod zaštitom, kao i nesaglasnosti sa komunalnim preduzećima.

Foto M. Anđela

PARKIRANI AUTOMOBILI

OSIM pešaka, Bezistan neretko preplavi i veliki broj parkiranih automobila. Iako je ova zona rezervisana samo za prolaznike, bahati vozači često umeju da uzurpiraju ovaj prostor i smeste svoja vozila tamo gde po propisima ne bi smeli. Bilo je slučajeva kada je prolaz iz pravca Trga Nikole Pašića bio blokiran načičkanim automobilima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)