BEOGRAD UVODI SISTEM REČNOG PREVOZA Radojičić: Nastavljamo viziju spuštanja grada na reke

Novosti online

30. 12. 2021. u 09:21

GRADONAČELNIK Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da je na poslednjoj sednici Skupštine grada usvojen Predlog projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju komunalne delatnosti javnog linijskog rečnog prevoza putnika na akvatoriji grada Beograda, čime se naš glavni grad pridružuje evropskim gradovima koji su u punom kapacitetu iskoristili potencijal reka na čijim obalama leže.

БЕОГРАД УВОДИ СИСТЕМ РЕЧНОГ ПРЕВОЗА Радојичић: Настављамо визију спуштања града на реке

Foto: D. Balšić

– To znači da će Beograđani nakon raspisivanja međunarodnog tendera za linijski rečni prevoz na teritoriji grada Beograda, a prema Zakonu o javno-privatnom partnerstvu, dobiti mogućnost da koriste rečni prevoz kao sistem javnog linijskog prevoza. Uspostavićemo rečni prevoz koji će znatno olakšati kretanje kroz grad, naročito stanovnicima koji žive na obalama naših dveju reka, Save i Dunava, gde će biti postavljena stajališta javnog linijskog rečnog prevoza – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da će uvođenje ovog vida javnog linijskog prevoza u gradu koji ima više od 100 kilometara rečnih obala, doprineti ostvarivanju strateških ciljeva Grada Beograda a to je uvažavanje „zelene hijerarhije” i uvođenje ekološki prihvatljivijih vidova prevoza koji će smanjiti saobraćajne gužve u centru grada, te uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha.

– Građani će istu karticu za prevoz moći da koriste u autobusima, tramvajima, trolejbusima, a uskoro i na brodovima. Gradski Sekretarijat za javni prevoz i Sekretarijat za privredu pripremili su projekat javno-privatnog partnerstva rečnog prevoza na teritoriji grada Beograda i dostavili ga vladinoj Komisiji za javno-privatno partnerstvo, koja je dala pozitivno mišljenje. Predloženi rok trajanja javno-privatnog partnerstva je 30 godina. Privatni partner je u obavezi da pusti u rad 11 putničkih brodova, da izgradi marinu i depo za prihvat i njihovo održavanje i servisiranje, a Grad Beograd treba da obezbedi lokacije sa pripadajućom infrastrukturom. U prvoj fazi predviđene su dve linije, prva je „Crvena linija” od Bloka 45 do Sportsko-rekreativnog centra „Milan Gale Muškatirović” a druga „Plava linija” od Zemuna do Ade Huje. Ukupna planirana vrednost projekta je četiri miliona evra. Nakon „Beograda na vodi”, ovim projektom nastavljamo viziju i strateško opredeljenje Grada da Beograd spustimo na reke i iskoristimo njihov pun potencijal – zaključio je gradonačelnik Beograda.

BONUS VIDEO - EKSPLOZIJA NA NOVOM BEOGRADU: Restoran potpuno izgoreo, traje borba sa vatrenom stihijom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)