U TOPOLSKOJ 19 NI CIGLA NIJE SKINUTA: Nelegalna nadogradnja još nije uklonjena, uprkos nalogu inspekcije

Š. Marović

23. 11. 2021. u 07:52

PRE dva meseca investitoru je naloženo da što pre poruši nelegalnu nadogradnju na vili u Topolskoj 19 na Vračaru, ali to se još nije dogodilo.

У ТОПОЛСКОЈ 19 НИ ЦИГЛА НИЈЕ СКИНУТА: Нелегална надоградња још није уклоњена, упркос налогу инспекције

Zdanje u srcu Vračara, Foto I. Marinković

Traka za hitnu obustavu radova stoji i dalje oko objekta sagrađenog 1927. godine, a kada će se zgrada vratiti u prvobitno stanje, nije poznato.

Kako je za "Novosti" istakao predsednik Društva za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević, u Topolskoj 19 niko nije sklonio ni ciglu.

- Iako je trebalo već odavno da sruši nelegalne kvadrate, investitor to još nije uradio - ističe on.

- Dobro je samo to što radnika nema. Posle zatvaranja gradilišta sredinom septembra, oni su bez obzira na inspekcijsku zabranu i traku radili prvih nekoliko dana. Zato smo i organizovali proteste i doprineli tome da se gradilište zatvori.

Kako su "Novosti" već pisale, 24. septembra naređena je hitna obustava radova, a protiv investitora je podneta odgovarajuća krivična prijava. Sve se radilo po prethodnoj prijavi građana ovog dela prestonice.

- S obzirom na to da je inspekcija Grada nadzirala radove, 24. septembra je utvrđeno da su izvedeni armirano-betonski serklaži umesto drvenih greda na koje treba osloniti krovnu konstrukciju - rekli su nam tada u inspekciji.

- Zbog toga je naložena hitna obustava radova do pribavljanja odgovarajuće dozvole za rekonstrukciju objekta.

Foto Privatna arhiva

Investitor objekta dobio je dozvolu za adaptaciju, ali je pokušana nadogradnja još jednog sprata. Sadašnji vlasnik kuću je kupio pre nekoliko godina i prvobitna zamisao mu je bila da gradi stambenu zgradu. Zbog malog placa, ali i naknadnog ulaska ovog dela vračarske opštine pod kapu Zavoda za zaštitu spomenika, od te ideje se odustalo.

Služba Zavoda takođe je izašla na teren 17. septembra i utvrdila da je u delu gde se nalazio svetlarnik dograđeno liftovsko okno, čime se izlazi iz gabarita objekta. Takođe, u nivou nekadašnjeg tavana izvedeni su fasadni i neki unutrašnji zidovi do pune spratne visine, u delu objekta orijentisanog ka dvorištu. Od dokumentacije je odstupljeno i po pitanju garaže, pošto se u dvorištu objekta kopala podzemna etaža za parkiranje dva automobila.

DRUŠTVA UJEDINjENA

TRI društva sa teritorije Vračara pokušavaju mesecima da se izbore sa graditeljskim vandalizmom koji uzima sve veći zamah u ovom delu prestonice. Tako su u subotu u 10 časova zatvorili deo Južnog bulevara zbog rušenja međuratne vile u Internacionalnih brigada 47, koja pripada celini Kotež-Neimar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)