NA VRAČARU SVAKA STOPA "OKUPIRANA": Investitori bacili oko na skver Milene i Gage, zatražena izrada PDR

Š. Marović

18. 10. 2021. u 13:25

TRG Milene i Gage svečano je otvoren pre nekoliko dana na uglu Mileševske i Ulice Maksima Gorkog, a investitori su već bacili oko na taj deo grada.

НА ВРАЧАРУ СВАКА СТОПА ОКУПИРАНА: Инвеститори бацили око на сквер Милене и Гаге, затражена израда ПДР

Mileševska 63, Foto Novosti

Konkretno, postoji namera da se sruše tri objekta koji se nalaze uz novi skver i umesto njih izgrade moderne građevine. Tako se na javnom uvidu našao zahtev za izmenu Plana detaljne regulacije za ovaj deo Vračara, gde se traži dozvola za gradnju višespratnica do 22 metra visine. Međutim, plan je povučen prvog dana objave i ide na preispitivanje.

Vračarska udruženja za zaštitu su po objavljivanju javnog uvida za ovaj deo glavnog grada odmah digla glas, na šta su reagovali i čelni ljudi prestonice. Naručilac plana za područje između ulica Vojvode Šupljikca, Radivoja Koraća, Mileševske, Mate Vidakovića, Daničareve, Jovana Rajića, Todora od Stalaća i Žičke, odnosno blok 63 jeste firma European Engineering sa sedištem na Terazijama. Kako je za "Novosti" istakao glavni gradski urbanista Marko Stojčić, PDR za ovaj deo Vračara povučen je sa javnog uvida 4. septembra, dan pošto je objavljen.

- Grad je odmah reagovao i plan je povučen, odnosno zaustavljena je dalja procedura dok ne sagledamo sve činjenice i to šta je tačan zahtev investitora - kaže on.

- U ovom slučaju oni samo predlažu, a na Urbanističkom zavodu je da preispita sve detalje tog novog plana. Nama zaista stiže mnogo elaborata i planova, treba vremena da se sve temeljno proveri i vidi da li može da prođe.

Mileševska 59, Foto Novosti

Član Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca Marko Naumović ističe za "Novosti" da su objekti na meti investitora u Mileševskoj ulici 59, 61 i 63, kao i onaj u Vojvode Šupljikca 26 rađeni u međuratnom periodu.

- U PDR-u za ovaj deo Vračara stoji da se zbog svojih arhitektonskih i ambijentalnih vrednosti objekti zadržavaju u okviru postojećih gabarita i volumena - ističe on. - Dozvoljena je prenamena stambenog prostora u poslovni i obrnuto, kao i intervencije u cilju održavanja i poboljšanja uslova korišćenja ovih objekata.

Investitor je u konkretnom slučaju planirao izgradnju novih 1.101 metar kvadratni za porodično stanovanje, kao i 7.000 metara kvadratnih za višeporodični život. To podrazumeva oko 128 novih stanova, površine 60 kvadrata, za gotovo 350 novih stanovnika.

Planira se oko 27 dece za boravak u dečijim ustanovama i oko 37 učenika uzrasta 7-15 godina. Za meštovite gradske centre u zoni više spratnosti planirano je novih 1.578 metara kvadratnih, a očekuje se nešto više od 100 novozaposlenih.

Obnova fasada

SKVER nazvan po slavnim glumcima i supružnicima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću otvoren je u ponedeljak, dok će u narednom periodu biti postavljene table sa obeležjima i spomenik "Obraz uz obraz". Kako su gradski čelnici ranije najavili, očekuje se i obnova fasada uz novi urbani džep.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!