NABAVKA AUTOBUSA NA ČEKANJU: Na odluku GSP "Beograd" da kupi 100 vozila od firme "M. N. P. promet", podnet zahtev za zaštitu prava

S. B. M.

06. 09. 2021. u 14:49

KUPOVINA 100 novih zglobnih autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas (CNG), koju je raspisao GSP "Beograd", privremeno je zaustavljena.

НАБАВКА АУТОБУСА НА ЧЕКАЊУ: На одлуку ГСП Београд да купи 100 возила од фирме М. Н. П. промет, поднет захтев за заштиту права

STANDARD Sa jedne od poslednjih smotri gradskih vozila, Foto P. Mitić

Razlog je taj što je podnet zahtev za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki posle odluke GSP da beogradski "M. N. P. promet" dobije posao. Dok Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki ne donese rešenje o podnetom zahtevu, sve aktivnosti u postupku nabavke su na čekanju.

Ko je podneo zahtev za zaštitu prava nije poznato, odnosno nije objavljeno na portalu javnih nabavki, a u GSP za "Novosti" to nisu želeli da otkriju. Dalje aktivnosti u postupku javne nabavke, odnosno zaključivanje i realizacija ugovora, obustavljeni su do donošenja odluke Republičke komisije. Ona može da odluči da prihvati zahtev i obustavi javnu nabavku, da ga odbaci ili da ga delimično prihvati.

Podsećamo, na tender za nabavku 100 zglobnih autobusa javila su se samo dva ponuđača - "M. N. P. promet" i kompanija "Solaris". GSP "Beograd" donelo je odluku da prihvati ponudu kompanije "M. P. N. promet" i kupi autobuse na komprimovani gas turske kompanije BMC po ceni od 41,08 miliona evra sa PDV.

Ponuda kompanije "Solaris", čiji autobusi su na ulicama godinama, ocenjena je kao neprihvatljiva, jer "nije data u svemu prema zahtevima naručioca". Ova kompanija dala je ponudu od 39.648.000 evra sa PDV. Kompanija "Solaris", kako je pisalo u obrazloženju, ponudu je podnela samostalno i time nije ispunjen zahtev kupovine vozila putem lizinga. Ujedno, ova kompanija nije dostavila ni bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude, izjavu o garanciji, izjavu da je u prethodne tri godine proizvela i isporučila minimum 100 vozila.

Ako komisija odbaci zahtev, GSP "Beograd" i "M. N. P. promet" će potpisati ugovor o kupovini vozila. Vrednost jednog autobusa je 342.339,99 evra, od čega je cena vozila 279.500 evra, lizing naknada 38.239,33 evra i cena kompletnog servisiranja i održavanja u periodu od tri godine 24.600 evra.

Od vrednosti ovog ugovora, ako se potpiše, JKP GSP "Beograd" ostvariće povrat od 10 odsto na osnovu "zelene linije" finansijskog lizinga, pa je ukupna cena deset odsto niža.

OTPLATA NA 72 RATE

AKO se ugovor ipak sklopi, ukupan broj lizing rata koje je "M. N. P. promet" ponudio za otplatu je 72, a obavezali su se i da isporuče autobuse u roku od 220 do 320 dana od kada ugovor stupi na snagu. Obuka vozača i servisera će se obaviti tri dana od isporuke prvog vozila. "M. N. P. promet" daje garanciju od tri godine za celo vozilo, a na šasiju, karoseriju i podni sklop 10 godina. Kompanija MNP ima i ovlašćeni servis za BMC vozila na auto-putu Beograd - Zagreb, čime je ispunjen i uslov da objekat gde se vozilo popravlja bude udaljen najdalje 50 kilometara od pogona GSP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RODITELJI OSMAKA IZ ŽELEZNIKA U ŠOKU: Saznali pred put da im deca idu na ekskurziju - destinacija Tara