NA ADI HUJI PONOVO DIŽU ALASKI KRST: Članovi gradskog parlamenta danas odlučuju o budućim simbolima prestonice

S. B. MILOŠEVIĆ

30. 08. 2021. u 06:47

NA sednici Skupštine grada u Sava centru, pred odbornicima će se između ostalog, naći predloga za podizanje spomenika Dušku Radoviću, poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima u ratovima od 1991. do 1999., "Alaski krst", kao i predlog izmena Odluke o podizanju spomenika Mihajlu Pupinu.

НА АДИ ХУЈИ ПОНОВО ДИЖУ АЛАСКИ КРСТ: Чланови градског парламента данас одлучују о будућим симболима престонице

Alaski Krst na Adi Huji će biti visok deset metara / Foto M. Labudović

Odlučivaće se i o predlozima odluke za imenovanje stepeništa u Zemunu, parka i skvera koji će biti posvećen Mileni Dravić i Draganu Nikoliću na Vračaru, nazivi ulica na Voždovcu.

Pesniku, novinaru i aforističaru Dušku Radoviću, spomenik će biti podignut na Topličinom vencu, i to sredstvima Grada. Inicijativu da Radović dobije spomenik dali su akademik Matija Bećković, književni istoričar Milivoj Nenin, pesnik Ljubivoje Ršumović, reditelj Miloš Radović i profesorka srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Zorica Hadžić, koju je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada usvojila početkom avgusta. U odboru za podizanje spomenika su osim Bećkovića i Zorice Hadžić još i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika i Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti".

Sredstvima donatora, na inicijativu Udruženja ratnih vojnih invalida trebalo bi da se podigne spomenik borcima u ratovima 90-ih i to ispred zgrade Železničkog muzeja u Nemanjinoj.

Ako odbornici daju zeleno svetlo, u znak sećanja i zahvalnosti na sve ribare sa područja Beograda, spomenik Alaski krst biće podignut na Adi Huji, sredstvima Asocijacije alasa Srbije. Krst od hrastovine, visok 10 metara, bio je podignit na Adi Huji 1923. godine, a 1945. je sklonjen. Posle šest godina, svoje obeležje u prestonici dobiće i srpski naučnik Mihajlo Pupin, čije je postavljanje inicirao naš list zajedno sa fondacijom "Mladen Selak" i društvom "Pupin". Spomenik će biti postavljen ispred Tehničkog fakulteta. Iako je odluka usvojena 2015. kojoj je spomenik trebalo da stoji ispred "Lole" sada će biti ispred zgrade tehničkih fakulteta. Autor idejnog rešenja je Miroljub Stamenković, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti.

I kao što su "Novosti" najavljivale, skver na Vračaru čija se rekonstrukcija privodi kraju, poneće naziv Skver Milene i Gage. Ako se odbornici usaglase po književniku Milanu Oklopdžiću trebalo bi da se nazove park na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ulice knjeginje Zorke - park Mike Oklopa. Stepenište od Gardoške ulice do platoa Madlenijanum u Zemunu,zvaće se "Prolaz Miodraga Dabižića", zbog profesorovog dragocenog doprinosa očuvanju tradicije, istorije i kulture Zemuna.

LjUBAN JEDNAK NIJE ZABORAVLjEN

NA inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, u svojstvu građanina, ulicu će dobiti i Ljuban Jednak o to na Voždovcu. Ako odbornici izglasaju, sadašnja Imotska ulica biće preimenovana.

Ljuban Jednak bio je jedini preživeli Srbin u masakru koji su izvršile ustaše u crkvi u Glini 1941. Iz Gline je izbegao 1995. zbog "Oluje". "Smatram da bismo imenovanjem ulice po ovom mučeniku i heroju u našem ispravili višedecenijsku besramnu grešku zaborava", rečeno je u Vučićevoj inicijativi.

NEMA VIŠE ROŠTILjANjA I MIRISA

KORIŠĆENjE ćumura i otvorenog plamena u stambenim zgradama trebalo bi da bude zabranjeno. Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, jedna od najčešćih primedaba građana jesu mirisi koji u stambenim zgradama dolaze od ugostiteljskih objekata, kao i onih koji se bave poslovanjem u stanovima.

Zabrana upotrebe otvorenog plamena, a naročito upotreba ćumura odnosi se na posebne delove zgrade (zatvorene i otvorene prostore), zajedničke prostore, kao i na zemljištu za redovnu upotrebu zgrade.

IZMENA URBANISTIČKOG PLANA ZBOG IZGRADNjE "BIO KAMPUSA

"KAMEN TEMELjAC U ULICI VOJVODE STEPE POSTAVLjAJU 2022.

USVAJANjEM izmena i dopuna Plana generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave - grad Beograd na današnjoj sednici Skupštine grada, odbornici će dati zeleno svetlo za početak izgradnje "Bio kampusa", koji će se nalaziti u Ulici vojvode Stepe.

Prema rečima dr Zorana Radojičića, gradonačelnika, izmene plana su urađene na inicijativu Vlade Srbije i radi se o investicijama od državnog značaja.

- "Bio kampus" je moderni naučni centar, koji će se nalaziti u blizini Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), Instituta "Torlak" i Farmaceutskog fakulteta - kaže Radojičić. - U okviru kompleksa biće izgrađena zgrada Biološkog fakulteta, studentski dom, vrtić, Centar za sekvenciranje genoma, Centar veterinarske službe Ministarstva odbrane i drugi sadržaji prilagođeni ovom konceptu. Cilj je da ovaj kampus postane prvi takav u regionu i prepoznatljiv na globalnoj mapi.

Kamen temeljac za izgradnju naučnog centra trebalo bi da bude postavljen početkom sledeće godine. Kako se navodi u izmenama i dopunama plana generalne regulacije, koji je uradio Urbanistički zavod, visokoškolska ustanova će biti kapaciteta oko 1.000 akademaca, dok će u domu mesta biti za oko 300 studenata. Urbanisti su, u sklopu kampusa, planirali izgradnju predškolske ustanove. Vrtić je namenjen smeštaju dece, čiji roditelji rade u kampusu, a mesta će biti za 80 mališana. (B. B.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!