VATRA ODNELA MILIONE EVRA: Posla kao nikad tokom ovog leta za vatrogasne ekipe

S. Vidačković

17. 08. 2021. u 11:44

BEOGRADSKI vatrogasci ovog leta imaju pune ruke posla. Gotovo da nema dana a da nebo iznad nekog nekog prestoničkog naselja ne bude prekriveno gustim dimom, što zbog nesavesnih sugrađana koji redovno pale travu i rastinje i tako izazivaju požare na otvorenom, što zbog onih buktinja u raznim objektima čiji se uzrok još utvrđuje.

ВАТРА ОДНЕЛА МИЛИОНЕ ЕВРА: Посла као никад током овог лета за ватрогасне екипе

Foto M. Anđela

Vatrogasna vozila gotovo i da ne ulaze u garažu komande, a creva ne stignu da se osuše. Žrtava nije bilo, ali su goreli stanovi, laboratorije, zanatske radnje, alati, roba. Plamen je u prethodnih par meseci progutao milione evra.

Prošlog četvrtka oko 20.00 časova, nezapamćen požar izbio je u kineskom tržnom centru u Bloku 70. Vatra, za koju se pretpostavlja da je izbila u restoranu, zahvatila je 4.000 kvadrata i ugljenisala robu koja je bila namenjena za prodaju. Posle deset časova lavovske borbe, u kojoj je učestvovalo 127 vatrogasaca sa 50 vozila, vatrena stihija je obuzdana.

Zbog predostrožnosti i robe koja je lako zapaljiva, vatrogasci još danonoćno dežuraju u ovom objektu, prevrću svaki pedalj i zalivaju vodom. Kinezi još od četvrtka izvlače preostalu robu, suše je, čiste lokale i procenjuju štetu. Ovo je bio jedan od najvećih prestoničkih požara u poslednjih nekoliko godina, sa ogromnim materijalnim gubicima i jednim lakše povređenim vatrogascem.

Surčin, Foto Instargam/@moj_beo_grad

Govoreći o ovom požaru, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da taj objekat ne pripada Gradu, da je privatan i da ne zna šta će se dalje dešavati.

- To je bila najveća vatrogasna intervencija u Beogradu, sprečili su da se vatra proširi na susedne zgrade, za šta je postojala opasnost - istakao je Vesić i kazao da se nada da su ljudi koji su tu radili osigurali svoju robu.

Vatra koja je polovinom jula izbila u Luci Beograd na Dorćolu, pretvorila je robu vrednu 1,5 miliona evra u pepeo. Kako su rekli iz Uprave za carinu pri Ministarstvu finansija, u jednom od objekata bila je skladištena i privremeno smeštena roba - sportska oprema, kozmetički proizvodi, medicinski inventar i auto-delovi. Vrednost ove robe procenjena je na 330.000 evra, a privremeno smeštene 1,1 milion evra. U drugom javnom carinskom skladištu bili su usisivači i alkoholna pića vredni 99.700 i 121.000 evra. U akciji gašenja učestvovalo je 13 vozila i 46 vatrogasaca koji su vatru stavili pod kontrolu za kraće od tri sata, uprkos vetru koji im je ometao akciju gašenja.

U poslednjoj nedelji juna, vatrogasci gotovo da nisu imali ni minut predaha. Stan u potkrovlju zgrade u Ulici Radoja Domanovića na Zvezdari u potpunosti je izgoreo zbog klima-uređaja koji je planuo jer je bio uključen ceo dan, dok ukućani nisu bili tu. U veoma uskoj ulici, zakrčenoj parkiranim automobilima, intervencija 35 vatrogasaca sa 11 vozila trajala je više od četiri časa. Plamen je zahvatio i krov višespratnice na Lionu, pa su vatrogasci morali da gase vatru uz pomoć krana. Vatra je uništila jedan stan, a voda onaj ispod.

Tošin bunar, Foto D. Milovanović

Kako su "Novostima" rekli iz beogradske Vatrogasno-spasilačke brigade, kućni uređaji su veoma opasni i ne treba da budu uključeni ako nikog nema u stanu. Ceo dom može da izgori zbog ručka zaboravljenog na usijanoj ringli, ili zbog punjača u utičnici.

Dve prostorije od 60 kvadrata, laboratorija i mašine izgorele su u požaru koji je, poslednjih junskih dana, buknuo u Institutu za veterinarstvo Srbije na Voždovcu. Niko od radnika nije povređen, sami su izašli napolje kada su osetili dim, a plamen je za petnaest minuta ugasilo 27 vatrogasaca sa devet vozila. Tih dana, u potpunosti je izgorela auto-mehaničarska radionica i perionica "Kod Mede" u novobeogradskom Bloku 37.

Tokom letnjih meseci, pogotovo u prigradskim delovima bude mnogo plamena na otvorenom. Paljenje strnjike, trave i đubreta na njivama i pored puta ne samo da pravi ekološku štetu, već može da izazove tragediju na kolovozu. Taj dim je opasniji od magle i vatrogasci stalno apeluju na ljude da to ne rade. Nema načina da se to paljenje na otvorenom spreči, a gotovo je nemoguće kazniti počinioca jer je teško dokazati ko je zapalio smeće.

NARODNO POZORIŠTE

JEDNA od najvećih intervencija vatrogasaca u Beogradu bila je pre devet godina, kada je u maju 2012. gorelo Narodno pozorište. U jednoj od naših najznačajnijih kulturnih institucija vatra je buknula na poslednjem spratu, zahvatila je binu i kontrolnu sobu iznad Velike scene. Povređenih nije bilo, a požar je navodno izbio zbog električnih instalacija koje je tokom zime oštetio led jer je probio krov teatra. U akciji gašenja vatre učestvovalo je 57 vatrogasaca i 16 vozila.

Kineski tržni centar, Foto I. Marinković

Gust dim iznad bloka 45

U BLOKU 45 u Novom Beogradu, juče oko podne, požar na otvorenom. Građani su videli gust dim iz gotovo svih delova ove opštine. Kako su nam rekli iz MUP, vatrogasci su odmah po prijavi izašli na teren i za nekoliko minuta ugasili buktinju. Navodno, bile su zapaljene gume.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna