"GRAĐANE NIKAD NEĆEMO OSTAVITI NA CEDILU": Goran Vesić uručio ključeve za privremeno stanovanje stanarima "Vidovdanske" (FOTO)

Novosti onlajn

13. 08. 2021. u 13:08

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić uručio je danas ključeve stanova za privremeno stanovanje stanarima urušene zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru. 

ГРАЂАНЕ НИКАД НЕЋЕМО ОСТАВИТИ НА ЦЕДИЛУ: Горан Весић уручио кључеве за привремено становање станарима Видовданске (ФОТО)

FOTO: Grad Beograd

Primopredaji u Starom dvoru prisustvovala je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i predsednik Opštine Vračar Milan Nedeljković.

Vesić je podsetio da se pre manje od mesec dana urušila zgrada u Vidovdanskoj zbog neodgovornosti investitora.


–Tada sam stanarima obećao da ih Grad neće ostaviti na cedilu. Odmah su smešteni u hotel Slavija, a od naredne srede će moći da se usele u stanove u vlasništvu Grada Beograda. Ti stanovi su privremeni i u njima će stanari iz Vidovdanske moći da žive dok im se ne izgradi nova zgrada na istoj lokaciji – naveo je Vesić.

On je ukazao da je ovo prvi primer da građani i Grad zajedno mogu da rešavaju ovakve probleme.

–Nažalost bilo je primera u prošlosti kada Grad nije stajao iza svojih sugrađana, poput slučaja iz Dubljanske ulice. Ti ljudi od 2008. godine nisu u svojim stanovima, prepušteni da se sami bore sa privatnim investitorom – ukazao je zamenik gradonačelnika.

Podsetio je da je svim stanarima iz Vidovdanske, Centar za socijalni rad uručio po 300.000 dinara pomoći, tj. onoliko koliko je zakon dozvolio.

–Zbog ovog slučaja inicirali smo izmenu Zakona o planiranju i izgradnji koja bi sve koji grade primorala da imaju polisu odgovornosti prema trećim licima. Imamo uveravanja da će ova izmena od septembra biti deo zakona. Takođe smo tražili da se uvede odgovornost i za fizička lica koja vrše nadzor, jer i oni imaju odgovornost za dešavanja u Vidovdanskoj ulici – zaključio je Vesić.

Novica Stanimirović, stanar i upravnik urušene zgrade u Vidovdanskoj zahvalio se zameniku gradonačelnika i nadležnima u Gradskoj upravi na brzom rešavanju njihovog problema.

–Omogućeno da uđemo u sasvim pristojne i lepe stanove, koje ćemo koristiti u narednih godinu ili dve, i pod ekstremno povoljnim uslovima – ukazao je Stanimirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)