SRPSKA I POLJSKA FIRMA U IGRI: Stigle dve ponude za isporuku novih 100 zglobnih autobusa koji imaju motore na gas

S. B. M.

12. 08. 2021. u 07:52

NA tender za kupovinu 100 zglobnih autobusa na prirodni gas stigle su dve ponude - poljskog "Solarisa" i konzorcijuma na čelu sa beogradskom kompanijom "M. P. N. Promet" preko koje je grad već kupio turske BMC autobuse.

СРПСКА И ПОЉСКА ФИРМА У ИГРИ: Стигле две понуде за испоруку нових 100 зглобних аутобуса који имају моторе на гас

Foto M. Anđela

Kako je navedeno u zapisniku o otvaranju ponuda, prva je stigla 6. avgusta, a ponuđač je "M. P. N. Promet doo" Beograd. Oni su dali ponudu u vrednosti od 41.080.799 evra sa PDV.

Druga ponuda stigla je 9. avgusta, dan pred otvaranje ponuda. Kompanija "Solaris" ponudila je 100 dugih vozila po ceni od 39.648.000 evra sa PDV. To je za 1,4 miliona evra manje od ponude koju je dao beogradski zastupnik. Obe kompanije dale su garantni period od tri godine.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je u utorak da su "ponude predale dve kompanije, a obe su evropske, s tim što je jedna iz Evropske unije". Pošto komisija analizira obe ponude, doneće odluku. Ako su obe validne, kriterijum je najniža ponuđena cena.

Uslovi ovog tendera su bili takvi da je traženo da se autobusi kupe na lizing. S obzirom na to da su korišćene evropske povlastice, deset odsto svih sredstava koja budu utrošena biće vraćena Gradskom saobraćajnom preduzeću, jer se stari autobuso sa dizel motorima menjaju ekološkim vozilima.

Podsećamo, Grad je aprila 2019. od kompanije "M.P.N. Promet doo" Beograd kupio 70 novih niskopodnih solo autobusa proizvođača BMC iz Turske. Od ove kompanije i grad Novi Sad nedavno je kupio zglobne autobuse. Beograd je "Solarisove" autobuse kupio marta 2013. godine i od tada ovi zglobovi voze po celom gradu, na najprometnijim linijama poput linija 18 i 31. Nabavka je finansirana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, u iznosu od 65 miliona evra. Ugovor je predvideo nabavku autobusa sa pratećom opremom, uslugama i obukom.

TRAMVAJI

PO ubrzanom postupku radi se i na raspisivanju tendera za kupovinu novih tramvaja, otkrio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- U poslednjoj smo fazi i očekujem da ćemo u narednom periodu moći da izađemo pred građane sa dinamikom po kojoj će biti zamenjeni svi stari tramvaji, kojih u Beogradu ima više od 100 - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana