SENZORI MERE NA JOŠ 50 LOKACIJA: Nedavno završena javna rasprava o nacrtu Zakona o zaštiti od buke

M. S.

09. 08. 2021. u 09:30

U JEKU donošenja novog zakona o zaštiti od buke, Grad Beograd planira da postavi još senzora za praćenje nivoa buke na oko 50 lokacija.

СЕНЗОРИ МЕРЕ НА JОШ 50 ЛОКАЦИЈА: Недавно завршена јавна расправа о нацрту Закона о заштити од буке

Foto N. Skenderija

Posle nedavno završene javne rasprave pristigla su 132 predloga koja će biti razmotrena pre usvajanja zakona, a jedna od glavnih zamerki ticala se ovlašćenja i stručnosti, kao i dovoljnog broja komunalnih milicionara koji će biti zaduženi za merenje na terenu.

Kako je problem povećane buke u Beogradu sve izraženiji, planira se da se senzori postave na lokacijama koje su prepoznate kao "žarišta", kao i da bi se prikupili podaci i omogućili da nadležni za kontrolu postupaju u okviru svojih nadležnosti.

- Planirana je montaža senzora na najviše 50 lokacija. Firma koja radi merenje obavezuje se da dostavlja tri periodična izveštaja za tromesečni period - navodi se u javnoj nabavci.

Na nedavno održanoj javnoj raspravi svoje mišljenje iznele su stručne organizacije, ali i građani upravnici stambenih zgrada. Kada je reč o nadležnosti Komunalne milicije, neke od primedbi su bile da će oni dobiti ista ovlašćenja, kao i stručne organizacije koje su uložile sredstva u opremu i ljudske resurse kako bi ispunile propisane uslove za merenje.

Mala je verovatnoća da će se eksperti u oblasti merenja buke zaposliti u Komunalnoj miliciji, bile su zamerke građana, dok je Ministarstvo za zaštitu životne sredine istaklo da "će razmotriti svoje ljudske resurse" ako milicionari dobiju ovlašćenja da mere buku u ugostiteljskim objektima.

Takođe, načelnici Komunalne milicije iz pojedinih gradova istakli su da je Zakon o komunalnoj miliciji već istakao uslove koje komunalni milicionar mora da ispuni, pa da propisivanje nekih posebnih uslova, kao što je merenje buke, neće biti moguće, zbog malog broja zaposlenih.

Kada izmene budu usvojene, Zakon bi trebalo da se nađe pred poslanicima, a potom bude primenjen u praksi. Ostaje da se vidi da li će promeniti stanje na terenu. Za to vreme stanari iz Cetinjske već su stigli do Strazbura u potrazi za mirnim snom.

Bučno na čukaričkoj padini

POSLEDNjI monitoring Zavoda za javno zdravlje izmerio je 70 decibela u Bulevaru despota Stefana koja je i dalje najbučnija ulica u prestonici. Kada je reč o stambenim zonama, bučno je u novobeogradskim blokovima, na Čukaričkoj padini, u Medakoviću.

Kako su nam ranije rekli u Zavodu za javno zdravlje, do sada su se žarišta pratila na 35 tačaka u gradu, u dva ciklusa godišnje, leti i zimi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!