NE PRATE MAPE, PRESECAJU CEVI: Osim gužvi, veliki problem prilikom obnova ulica su i oštećenja podzemnih instalacija

M. STANOJKOVIĆ

05. 08. 2021. u 10:43

GOTOVO svaku rekonstrukciju ulice u prestonici, osim saobraćajnih gužvi, prati i pucanje cevi. Iako su prilikom radova izvođači dužni da se drže katastra vodova, navodno zbog neucrtanih instalacija, a često i zbog nepraćenja mape, ili nepažnje radnika, nastane havarija na terenu.

НЕ ПРАТЕ МАПЕ,  ПРЕСЕЦАЈУ ЦЕВИ: Осим гужви, велики проблем приликом обнова улица су и оштећења подземних инсталација

Foto Arhiva

A poslednji slučaj u nizu je presecanje vodovodne cevi prilikom radova u Ulici Save Maškovića na Voždovcu kada je došlo do poplave.

Kako navode u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju, prilikom izrade tehničke dokumentacije i dobijanja građevinske dozvole, neophodno je da se pribave podloge svih ucrtanih vodova iz katastra podzemnih instalacija. Ove podloge, kako tvrde, čine sastavni deo građevinske dozvole prema kojoj je izvođač dužan da radi. Ipak, uprkos svim procedurama koje treba da budu ispoštovane, u praksi kada se mašine nađu na terenu, često se dešavaju nepredviđene situacije, odnosno iz rupe izniknu neucrtane cevi.

- Kada se tokom izgradnje naiđe na neucrtane podzemne instalacije, o tome se obaveštava preduzeće ili institucija u čijoj nadležnosti bi trebalo da budu takvi vodovi i pristupa se njihovoj zaštiti ili izmeštanju - navode u Direkciji.

- Takođe, podaci o ovim instalacijama unose se u projekat izvedenih radova, na osnovu koga se vrši njihov upis u nadležnom katastru podzemnih instalacija. Prilikom izvođenja radova može da se naiđe na bilo koju vrstu podzemnih instalacija i tada se sprovode sve propisane radnje u cilju njihove evidencije i daljeg održavanja.

Svi vlasnici podzemnih instalacija, odnosno gradska preduzeća dužni su da svoju evidenciju dostavljaju Republičkom geodetskom zavodu, koji vodi katstar vodova. Ipak, neretko se zadržavaju na internoj bazi, koju ne proslede dalje. Na to se dodaje i nemarnost izvođača radova, koja ume ponekad da bude veći problem od neucrtanih cevi. I kada izvođač dobije iz RGZ mapu cevi, na terenu je pitanje koliko se ona prati. Ipak, da bi mapa bila potpuna, vlasnik instalacija dužan je da ih dostavi RGZ, ali, ukoliko to ne učini, ne snosi nikakave posledice.

HAVARIJA Presečena cev kod pumpe u Oplenačkoj, Foto Arhiva

Na pitanje da li su mape instalacija potpune i dobro ucrtane, iz Republičkog geodetskog zavoda stiglo je kreativno poređenje i pojašnjenje:

- Katastar vodova ne može biti odgovoran za oštećenja cevi i instalacija prilikom izvođenja rekonstrukcija ulica jer bi to bilo jednako optužbi da je vaga kriva za težinu osobe koja se meri ili da je ogledalo odgovorno za lošu frizuru osobe koja se ogleda.

Ipak, kako se navodi na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, održavanje katastra obuhvata utvrđivanje nastalih primena na postrojenjima. Promenu nastalu na vodovima investitor je dužan da prijavi u skladu sa zakonom. U postupku održavanja katastra vodova, na zahtev zainteresovanih lica, izdaju se kopije plana vodova. Gde onda nastane problem u praksi, nisu nam razjasnili.

VEĆE REKONSTRUKCIJE

PRILIKOM rekonstrukcije Ulice kraljice Marije 2019. godine radnici su presekli vodovodnu cev zbog koje je nastala velika havarija a voda je preplavila i Dalmatinsku ulicu, Bulevar despota Stefana, Cvijićevu i Ulicu Starine Novaka. Ista situacija dogodila se i prilikom radova na rekonstrukciji Trga Slavija 2017. A pre presecanja instalacija u Save Maškovića, u maju je probijena cev tokom radova u Crnotravskoj ulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)