"MISTERIOZNA RIBA" IZ SAVSKOG JEZERA: Jednim potezom može da vas onesvesti ako pogrešite

Novosti onlajn

06. 07. 2021. u 20:36

NEOBIČNA pojava na Adi Ciganliji, kada je osvanuo snimak peraja sličnih ajkulinim koja vire iz vode, i dalje ne prestaje da intrigira.

МИСТЕРИОЗНА РИБА ИЗ САВСКОГ ЈЕЗЕРА: Једним потезом може да вас онесвести ако погрешите

Foto BISTRO BiH.BA

Mnogi još pokušavaju da daju odgovor na pitanje - koje je to čudno stvorenje koje krstari vodenim svetom reke Save?

Tako se juče na društvenim mrežama opet pojavio snimak sa Ade, na kome se vidi kako "misteriozna" riba pliva tik ispod površine vode, u plićaku, dok jedan mladić pokušava da joj priđe. U ovom zanimljivom susretu, dečko je pokušao i da dodirne životinju, koja se potom trgla i otplivala nazad u dubinu.

-Velika riba sad Ade od juče je som, ima ranu na glavi, stoji u opisu videa.

Međutim, ovo je za "Telegraf" demantovao bivši profesor Biološkog fakulteta dr Aleksandar Hegediš. Kako nam je objasnio, nije reč o somu, već o vrsti koja se zove tolstolobik.

- Najpre, kada je počeo da kruži video na kome se mogu primetiti samo peraje, nije bilo sasvim sigurno šta je u pitanju, budući da je bilo slučajeva da neko, iz šale, stavi plastična peraja na leđa i roni. Međutim, nakon ovog snimka, na kome se vidi riba, može se zaključiti da to nije som, već tolstolobik. Som nema leđna peraja, za razliku od tolstolobika, koja, zaista, malo podsećaju na ajkulina - objašnja Hegediš.

Kako kaže, reč je o mirnoj životinji koja se uglavnom hrani planktonom i koja može da naraste 30 do 40 kilograma, bezopasnoj za ljude. Osim u jednom slučaju.

- Kupači i posetioci Ade zaista ne treba da budu uplašeni i zabrinuti. Jedina situacija kada tolstolobik može da bude potencijalno opasan je noću, kada, kupači idu na plivanje na sredinu jezera, prelazeći bove koje su granica za kupače. Naime, tokom noći tolstolobik se ulenji i digne na površinu. Ako mu kupač priđe i uplaši ga, može jako da se trgne, udari čoveka i onesvesti ga.

Ovakvi slučajevi kod nas nisu zabeleženi, dok je u Americi , upravo iz ovog razloga, u vodama gde se pojavljue tolstolobik, nužna upotreba kaveza za čamce.

Ipak, objašnjava profesor, kod nas postoji jedan "komšijski" odnos između ljudi i riba.

- Ribe uglavnom beže od čoveka, ali ako je mali prostor, moraju da se navikavaju jedni na druge. Kod nas uglavnom ima somova, smuđa, šarana, vrsta koje nisu nimalo opasne po čoveka. Ali vidim da se od Ade sada pravi Loh Nes.

Inače, tolstolobik je vrsta koja je u Evropu i naše krajeve uvezena šezdesetih godina prošlog veka, radi uzgoja u ribnjacima. Kasnije je uspela da se prenese u druge slatkovodne ekosisteme i tamo brzo razmnožava.

- Kod nas ih u poslednje vreme nema puno i u nekom momentu će kod nas verovatno izumreti - dodao je profesor na kraju.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere