KOJA VRSTA RIBE JE UPLAŠILA KUPAČE NA ADI? Stručnjak otkriva nove detalje i upozorava: Nikako se ne kupajte noću

G. N.

06. 07. 2021. u 08:51 >> 09:29

TOKOM prethodnog vikenda, neobična "neman" zabrinula je kupače na Savskom jezeru.

КОЈА ВРСТА РИБЕ ЈЕ УПЛАШИЛА КУПАЧЕ НА АДИ? Стручњак открива нове детаље и упозорава: Никако се не купајте ноћу

Foto BISTRO BiH.BA

Snimak nepoznatog bića sa parom peraja, koje se pojavljuje na površini vode, munjevito se proširio internetom, a pojedinci su apsolutno sigurni da je reč ni manje ni više nego o - ajkuli! Međutim, kako nam je objasnio ihtiolog Aleksandar Hegediš, stručni saradnik JP "Ada Ciganlija", dve su opcije u razrešenju misterije. Ili je reč o neumesnoj šali, ili o vrsti koja je potpuno bezopasna po čoveka.

Prva varijanta, po svemu sudeći, zasada je verovatnija. Pogotovo imajući na umu da se ne dešava prvi put.

- Pre nekoliko sezona, neki momci zabavljali su se u vodi, potopili su gumena peraja i vukli ih kroz jezero. Naravno, panika se i tada podigla - kaže nam Hegediš. - Mi ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo šta se dogodilo, jer je snimak veoma loš. Ali po onome što se vidi, oblik i broj peraja ne odgovaraju nijednoj vrsti karakterističnoj za jezero.

Ihtiolog je oprezan, pa ne isključuje potpuno mogućnost da je ipak reč o vrsti ribe - tolstolobiku. Ova riba doneta je šezdesetih godina prošlog veka iz Azije, a pošto se hrani malim organizmima, pogodna je za čišćenje vode.

- Jezero Ade Ciganlije nastanio je živi svet iz Save. U vodi imamo oko 25 vrsta riba, a neke od njih su som, smuđ, šaran, babuška, deverike. Tu su čak i akvarijumske ribe. Pronela se i vest da je možda viđen amur, ali on se ne razmnožava u vodama Srbije - kaže naš sagovornik.

DIV Riba tolstolobik, Foto BISTRO BiH.BA

Bilo da je reč o šali ili je zaista viđena neka riba, Hegediš uverava da kupači nemaju čega da se boje, jer su sve vrste bezopasne po ljude. Posebno imajući u vidu da se ribe preko dana povlače na dno.

ZABRANjENO NOĆNO KUPANjE

ALEKSANDAR Hegediš podseća da noćno kupanje na Adi Ciganliji nije dozvoljeno. Riba tolstolobik može da se uplaši kupača i da ih udari, što ponekad može biti fatalno. Srećom, na Savskom jezeru takvih slučajeva nije bilo.

- Ukoliko se pravila poštuju, nikome se ništa neće dogoditi - kaže ihtiolog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave