MEDUZE I SOMOVI OD 100 KILOGRAMA: Ovo je podvodni svet na Adi Ciganliji (VIDEO)

Novosti online

06. 07. 2021. u 18:30

GOTOVO da nema Beograđanina koji se barem jednom nije okupao na Adi Ciganliji, ali je znatno manji broj onih koji su u Savskom jezeru ronili i izbliza posmatrali živi svet koji ga nastanjuje.

МЕДУЗЕ И СОМОВИ ОД 100 КИЛОГРАМА: Ово је подводни свет на Ади Циганлији (ВИДЕО)

Foto: N. Skenderija

Nije tajna da u njemu postoji raznovrstan živi svet sa somovima od preko 100 kilograma, vodenim meduzama, pa čak i kalifornijskom kornjačom. Ipak, za nju se, kako se pretpostavlja, ovde došla verovatno iz nekog kućnog akvarijuma. Ostale životinje ovde zaista i žive.

- Ona lako preživljava, jer jednostavno to je bara, a kornjača je barska. Dakle, nije joj hladno, niti postoji bilo šta što bi moglo da je ugrozi. Neke životinje slabije podnose hladnoću, a neke bolje. Ako se u jezeru nađe nekoliko kornjača koje su bolje prilagođene uslovima, eto vam populacije – tvrdi Aleksandar Hegediš.

- Od domaćih vrsta su tu šaran, štuka, smuđ, bucov, deverike i mnoge druge, dok su poribljavanjem uneti amuri, tolstolobici, babuške, cverglani, od kojih imamo više štete nego koristi. Na primer, američka sunčica i američki patuljasti som su dve krajnje nepoželjne vrste jer istiskuju autohtone ribe i uspostavljaju dominaciju. Ništa manje nepoželjna nije ni babuška, ali nju ribolovci često pecaju zbog ishrane, te joj se ne zamera previše - dodaje Hegediš.

Nijedna od ovih riba nije opasna po ljude, iako u jezeru ima somova od 100 kilograma.

- Somovi u jezeru su znak da je voda dobra i kvalitetna, jer da nije ne bi mogli toliko da porastu, ali oni neće napasti ljude. Može samo da vas ubode neki cverglan, zato što ima bodlje koje nisu baš prijatne i imaju malo otrova, ali neće vas bocnuti ako ga ne dirate. Dan-dva možete osećati bol na mestu uboda i to je sve. Samo veliki tolstolobici mogu biti malo opasniji jer se oni umrtve i ako im priđete blizu, uplaše se i malo vas ćušnu, udare. Njih preko dana nema, te noću treba pripaziti - poručio je Hegediš.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave