CENTRALNA KULA PRVA ZA OBNOVU: Do početka radova rešenje imovinskih pitanja

S. V.

29. 06. 2021. u 11:43

GRADNjA Memorijalnog centra "Staro sajmište", zajedničkog projekta Ministarstva kulture i Grada Beograda počeće sledeće godine.

ЦЕНТРАЛНА КУЛА ПРВА ЗА ОБНОВУ: До почетка радова решење имовинских питања

Foto N. Fifić

Ovo je juče najavio gradonačelnik Zoran Radojičić i istakao da su se stvorili uslovi za realizaciju ovog projekta, a da se trenutno radi na dokumentaciji za rekonstrukciju Centralne kule u ovom kompleksu, gde je tokom Drugog svetskog rata bio nacistički logor. Za četiri godine ovde je skončalo 11.000 Srba, 6.500 Jevreja, Roma, dece i starih.

Prema njegovim rečima, početak radova očekuje se u prvim mesecima naredne godine. Obnovljeni kompleks imaće istraživački deo, prostor za čuvanje dokumentacije i njihovu prezentaciju, a tu će se organizovati i razne manifestacije, kako bi se negovalo sećanje na stradale žrtve.

- Plan je da se prvo rekonstruiše Centralna kula u kompleksu Starog sajmišta, a očekujemo da do početka radova budu rešena imovinska pitanja - ističe gradonačelnik. - Kula je u veoma lošem stanju, nebezbedna je. Ceo objekat, posebno njegovi središnji delovi devastirani su zubom vremena, statički nesigurni i nebezbedni za korišćenje. Zato nam je na prvom mestu bezbednost ljudi koji su se tamo uselili iz različitih razloga i na nelegalne načine. Važno je da se posle toliko decenija ova značajna stvar reši.

Devastirana zgrada na Starom sajmištu

Kako je naš list ranije izveštavao, u februaru prošle godine, poslanici Narodne skupštine usvojili su Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište", radi ispunjavanja dužnosti i trajnog pamćenja i spomena žrtvama Holokausta i okupatorskog zločina. Iz Zavoda za zaštitu spomenika rekli su nam da je ovo zdanje počelo da ubrzano propada kada su iz Centralne kule iseljeni umetnici, kojima je prostor u prizemlju dodeljen na korišćenje u funkciji ateljea. Posle njihovog odlaska, u ispražnjenim prizemnim delovima nelegalno su se uselile osobe koje tu deponuju velike količine smeća, pale vatru zbog čega je bilo i požara.

Memorijalni centar imaće dve celine - "Jevrejski logor Zemun" i "Prihvatni logor", a obuhvatiće prostor u Novom Beogradu na levoj obali Save, područje nekadašnje Bežanijske bare odnosno Beogradskog sajma i mesto logora "Topovske šupe".

KULTURA SEĆANjA

USVOJENI Zakon propisuje da će zadatak ovog centra biti da prikuplja, sređuje, čuva, izlaže, stručno obrađuje, istražuje i prezentuje muzejske, arhivske i filmske dokumente i predmete, da organizuje manifestacije negovanja sećanja na žrtve i stara se o korišćenju građe u obrazovno-vaspitne, naučnoistraživačke i izdavačke svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)