VANTELESNA BESPLATNO I ZA DRUGO DETE: Odbornici Skupštine grada rebalansom budžeta od 143,35 milijardi obezbedili novac za nove projekte

A. VOJINOVIĆ / M. STANOJKOVIĆ

09. 06. 2021. u 22:02

PAROVI sa jednim detetom, koji nisu mogli da se ostvare kao roditelji drugi put, ubuduće će moći da računaju na besplatnu vantelesnu oplodnju.

ВАНТЕЛЕСНА БЕСПЛАТНО И ЗА ДРУГО ДЕТЕ: Одборници Скупштине града ребалансом буџета од 143,35 милијарди обезбедили новац за нове пројекте

Foto M. Anđela

Ova podrška će biti finansirana iz gradske kase, koja je posle novog rebalansa budžeta "teška" 143.355.471.970 dinara, što je najveći budžet do sada.

Prvi čovek Grada Zoran Radojičić posebno je podvukao značaj usvajanja odluke o finansiranju pokušaja vantelesne oplodnje za sekundarni sterilitet. Uslov je da su roditelji prvo dete dobili prirodnim putem, da je prošlo četiri godine od ustanovljenja steriliteta, kao i da žena nije starija od 42 godine.

- Nastojimo da nađemo modus kako da ponovo damo šansu našim sugrađanima, porodicama koje imaju jedno dete ili sekundarni sterilitet - istakao je Radojičić. - Na taj način kroz 30 miliona koja su opredeljena verujem da ćemo pomoći tim ljudima da dobiju potomstvo, a što je u skladu sa našom demografskom politikom.

Od gradskog finansijskog kolača, 2,7 milijardi dinara ide za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju pristupnih saobraćajnica ka fabrici vakcina u Zemunu. Kada je reč o saobraćaju, namenjeno je 3,84 milijarde dinara, dok će 8,1 milijarda dinara biti izdvojena za urbanizam i prostorno planiranje.

- Od toga, 2,1 milijarda dinara namenjena je kupovini zemlje na Makiškom polju gde u novembru ove godine počinje izgradnja metroa, kao i za izgradnju saobraćajnih površina i drugih objekata za potrebe metro sistema grada - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

ODLUKA Grad će finansirati vantelesnu  za sekundarni sterilitet, Foto D. Milovanović

Zasedanje Skupštine grada obeležio je kao i ranije, izostanak sa sednice dela opozicije, koji su ispred Sava centra kritikovali odluke sa dnevnog reda. Njima su se priključili i predstavnici ekoloških udruženja, koji brane baru Reva. Ipak, atmosfera u sali na početku je zaličila na one sa svečanih sednica, budući da su odbornici usvojili "Himnu Beograda".

Reč je o poznatoj pesmi Tanasija Mladenovića, koju su izveli članovi hora "Čarolija".

U odborničkim klupama vodila se konstruktivna rasprava odbornika vlasti i opozicije koja prisustvuje sednicama.

- Dobro je što usvaja odluka o postavljanju plutajućih objekata, ali mora preciznije da se odrede propisi, kao što su razdaljina, gabariti, kao i namene - rekao je prof. Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma. - Da ne može balon za fudbal da se nalazi na vodi.

DOGOVOR Radojičić i Vesić, Foto M. Anđela

Sa delom zamerki saglasio se i zamenik gradonačelnika, koji je istakao da od 2011. Grad nije "video" ni dinara od vlasnika splavova, što će se izmenjenim propisama regulisati, kao i njihovo postojanje.

Sednicu je obeležilo i prelivanje političkih događanja sa republičkog na lokalni nivo, odnosno raspad odborničke grupe SPAS, čiji su se odbornici priklonili odborničkog grupi SNS, koja sada broji 72 člana.

KOMUNALNA DELATNOST

Pravna lica, vlasnici i korisnici objekata u kulturno-istorijskim celinama koji ne budu održavali fasade, ubuduće će biti kažnjeni sa 150.000 dinara. Ova odluka odnosi se na banke, vrtiće, škole, druge javne službe i kompanije. Ustanovljena je nova komunalna usluga, sahranjivanje kućnih ljubimaca, koje će u Beogradu biti moguće od septembra. Među izmenama je i propis koji se tiče odnošenja kabastog otpada, koji će biti nova stavka na računima "Infostana". Cena još nije precizirana. Uvedena je i komunalna usluga "smart siti", u okviru koje će biti postavljeno 250 senzora za merenje zagađenosti vazduha.

EKOLOGIJA

USVOJENO je i nekoliko tačaka koje se odnose na "zeleni grad", kvalitet vazduha, lokalni plan upravljanja otpadom. Kako je rečeno, ove godine bi trebalo da počne gradnja četiri fabrike za preradu otpadnih voda - u Velikom Selu, Obrenovcu, Ostružnici i Batajnici, a ostaje još jedna za kasniji period u Grockoj. Imajući u vidu problem aerozagađenja, najavljeno je da će uskoro biti ukinuta participacija na priključke na toplane. Biće obezbeđen i dodatni popust na porez u energetski efikasnim zgradama.

ŠKOLE I VRTIĆI

IZ budžeta je opredeljeno 243 miliona dinara za izgradnju vrtića. Rebalansom je predviđena nabavka 67.500 tableta sa karticom za besplatni internet za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. U narednih 10 dana očekuje se i raspisivanje tendera za kupovinu digitalnih udžbenika. Do kraja novembra biće obezbeđeno 6.500 laptop računara za učitelje i nastavnike.

SAOBRAĆAJ

Odbornici su glasanjem obezbedili novac za prvih 2.000 ljudi koji će kupiti bicikl uz subvenciju od 5.000 dinara. Usvojen je i projekat javno-privatnog partnerstva za izgradnju stanice komprinovanog prirodnog gasa. Za funkcionisanje javnog prevoza izdvojena je milijarda dinara.

- Najznačajnija odluka koju danas donosimo je svakako Odluka o izradi plana detaljane regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metroa. Ovo je neophodno kako bi se projekat metroa realizovao u planiranom roku - rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

VIZIONAR Čuveni gradonačelnik Branko Pešić, Foto Arhiva

ULICE I SPOMENICI

SPOMENIK nekadašnjem gradonačelniku Branku Pešiću biće na novoj lokaciji, na Velikom trgu u Zemunu. Ova pozicija izabrana je simbolično, jer je Pešić svako jutro dovozio svoju majku na zemunsku pijacu gde je prodavala ruže. Osječka ulica na Čukarici će nositi naziv po sportskom komentatoru Draganu Nikitoviću. Leskovačka ulica u Lazarevcu promeniće ime u Ulicu Saše Ivankovića po poginulom vojniku na karauli "Košare". Ulicu dobija Milan Vujović, pripadnik odreda žandaremerije od osnivanja. Spomenik poginulom slovenačkom pilotu Edvardu RusIjanu biće na platou fontane kod Ulice vojvode Bojovića na Starom gradu. Zanimljivu inicijativu podneli su žitelji Ulice Mali Leskovac sa Palilule, koji su zbog podrugljivog naziva tražili da im se promeni naziv ulice - u Ulicu irisa. n

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)