NA VRAČARU IZGRADNJA JOŠ 20.000 KVADRATA? Ponovo javni uvid za deo između zaštićenih celina centralne opštine

A. Z. KLISURIĆ

09. 06. 2021. u 12:37

SEKRETARIJAT za urbanizam i građevinske poslove objavio je ponovo elaborat za rani javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije za blok između Krunske, Kneginje Zorke, Njegoševe i Smiljanićeve ulice na Vračaru, koji će građanima biti dostupan do 21. juna.

НА ВРАЧАРУ ИЗГРАДЊА ЈОШ 20.000 КВАДРАТА? Поново јавни увид за део између заштићених целина централне општине

Foto P. Milošević

Ovaj dokument već je bio na javnom uvidu prošle godine, a predstavnicima Društva za ulepšavanje Vračara i Udruženja "Topolska" bio je "okidač" da se sastanu sa gradskim čelnicima, kako bi sprečili narušavanje istorijskog jezgra.

Kako je tada dogovoreno, obustavljena je izrada planova detaljne regulacije na teritoriji gradske opštine Vračar do završetka izrade Plana generalne regulacije grada Beograda, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine. Nije poznato kako se plan, koji je izazvao buru među građanima Vračara, ponovo našao na ranom javnom uvidu.

Kako, za "Novosti", kaže glavni gradski urbanista Marko Stojčić, na adresu Sekretarijata za urbanizam i izgradnju, prethodnih meseci pristigao je veliki broj planova, a oni su dužni da nastave sa ovom procedurom, koja je bila stopirana tokom epidemije.

- Sada ćemo malo pooštriti kontrolu, i videćemo šta je neophodno i opravdano - rekao je Stojčić.

- Uključićemo i udruženja sa Vračara, smatramo da je važno da vidimo šta oni misle o planovima. Lepo je što građani žele da učestvuju i sarađuju i ukoliko se neki plan nađe na ranom javnom uvidu, ne znači da će on biti prihvaćen.

Proglašenjem Krunskog venca za zaštićeno područje i Smiljanićeve ulice za kulturno-istorijsku celinu, trebalo bi da je stavljen veto na gradnju u ovom delu.

Predstavnici Društva za ulepšavanje Vračara, upoznati su sa tim da je plan ponovo dostupan javnosti.

- Znamo da je elaborat ponovo dostupan, nismo ga detaljno proučili, ali ukoliko bude potrebe svakako ćemo apelovati na gradske vlasti da ovo stopiraju - rekli su iz ovog udruženja.

Dokumentom, koji je trenutno na ranom javnom uvidu, obuhvaćen je prostor od 1.806 hektara.

Kako se navodi u planu, u ovom delu bi moglo da "nikne" 17.000 metara kvadratnih za stanovanje i 2.500 za poslovanje.

Skoro svi objekti u sklopu ovog bloka su u dobrom stanju, osim kuće koja se nalazi na uglu Krunske i Smiljanićeve ulice, koja je godinama devastirana.

KRUNSKI VENAC

KRUNSKI venac obuhvata ulice Topolsku, Petrogradsku, Krunsku, Vojvode Dragomira i delove Mileševske, Maksima Gorkog i Novopazarske. Ovo područje pripada širem gradskom centru, pretežno stambene namene, koji se u urbanom smislu formira u prvim decenijama 20. veka. Do tada, područje je bilo pokriveno livadama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024