OBNAVLJAJU "BUHU" : Izdato rešenje, dečji teatar na Trgu Republike dobiće najzad novo ruho

G. N.

05. 06. 2021. u 13:23

REKONSTRUKCIJA čuvenog dečjeg teatra u srcu prestonice sve je bliža! Kako "Novosti" saznaju, posle šest godina čekanja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo je rešenje o izdavanju lokacijskih uslova za obnovu i dogradnju pozorišta "Boško Buha" na Trgu Republike.

ОБНАВЉАЈУ БУХУ : Издато решење, дечји театар на Тргу Републике добиће најзад ново рухо

Foto I. Marinković

To je preduslov za neophodne projekte, kako bi se sa konkretnim radovima konačno počelo. Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, uručio je juče na sastanku pristiglu dokumentaciju glumcu Andriji Miloševiću.

Kako stoji u rešenju nadležnog ministarstva, lokacijski uslovi potrebni su za izradu idejnog projekta, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za dogradnju. Sve to biće u skladu sa Planom generalne regulacije građevinskog područja i Detaljnim urbanističkim planom područja Knez Mihailove ulice, između Uzun Mirkove, Studentskog trga, Vasine, Trga Republike, Obilićevog venca, Knez Mihailove, Sremske, Maršala Birjuzova, Carice Milice, Gračaničke i Pariske.

A većina problema ovog teatra isplivala je posle majskih poplava 2014. godine, kada je oštećena sala. Zbog bezbednosti gledališta, doneta je odluka da se "Buha" zatvori i privremeno preseli pod okrilje Ustanove kulture "Vuk Karadžić". To privremeno rešenje, pokazalo se, postalo je trajno. U tom domu predstava, dečje pozorište dočekalo je lane i jubilej - 70 godina postojanja. Kada bude renovirano, "Buha" će biti po svetskim standardima, jedno od najmodernijih pozorišta.

Podsetimo, tadašnji upravnik "Boška Buhe", glumac Milorad Mandić Manda, shvatio je da su decenije neulaganja došle na naplatu, i doneo je hrabru odluku da scenu zatvori. Kako je pre šest godina rekao, za "Novosti", jedna povreda gledališta bila bi veća katastrofa nego da se cela zgrada sruši.

- Ne želim da "našminkamo" pozorište, već da ovo odradimo kako treba, da se narednih 40 generacija ništa ne popravlja - govorio je tada Manda, u jednom od svojih poslednjih intervjua.

Imao je Manda i viziju kako će pozorište izgledati. Glavni ulaz bi trebalo da bude na Trgu Republike, dok bi ulaz za osobe sa invaliditetom bio obezbeđen iz Čika Ljubine.

BRANISLAV I GITA NUŠIĆ

PO zamisli Branislava Nušića 1937. godine, nastalo je "Povlašćeno pozorište za decu i omladinu Roda". Po oslobođenju Beograda 1945. osnivači su nastavili rad pod okriljem Pionirskog pozorišta. Ipak, ono je iste godine zatvoreno, pa je prestonica ostala bez pozorišta za decu punih pet godina. Tek krajem 1950. Gita Predić Nušić uspela je da dobije saglasnost o pokretanju novog dečjeg teatra, pa je 13. oktobra te godine osnovano pozorište "Boško Buha".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju