BG VOZ ĆE SPOJITI ŽELEZNIK I KARABURMU: Sastanak gradskih čelnika sa Rusima oko razvoja gradske železnice

S. B. MILOŠEVIĆ

27. 05. 2021. u 08:17

U BUDUĆNOSTI, kada 2033. projekat BG voz bude završen, Beograd će imati 223 kilometra gradske železnice, 76 stanica i 500 polazaka.

БГ ВОЗ ЋЕ СПОЈИТИ ЖЕЛЕЗНИК И  КАРАБУРМУ: Састанак градских челника са Русима око развоја градске железнице

Foto Ž. Knežević

U planu su dve nove linije Železnik - Karaburma (14 kilometara) i Surčin - Obrenovac (24 kilometra), kao i izgradnja novih koloseka ka Lazarevcu i Barajevu, odnosno Sopotu i Mladenovcu.

Ovo je juče najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, na prvom prvom sastanku srpsko-ruskog naučnog i tehnološkog saveta za implementaciju projekta "Beogradski dijametri". Na skupu se govorilo o razvoju gradske železnice i unapređenju mreže šinskog sistema saobraćaja u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harenko, predstavnnik ruske kompanije "Sinara" zainteresovane za ulaganje u projekat, predsednici prigradskih opština koje će biti u sistemu BG voza, predstavnici Ministarstva saobraćaja.

PLANOVI Čučković (Obrenovac), Stević (Lazarevac),Šuša (Surčin), Adamović (Barajevo) i Glišić (Mladenovac), Foto Beoinfo

- BG-voz i metro su potpuno dva različita projekta koji čine jedinstvenu celinu, ali se razvijaju potpuno odvojeno. BG voz nam je posebno značajan zbog toga što će povezati centar grada sa prigradskim opštinama. Projekat se naslanja na postojeću železničku infrastrukturu, tako da ne pravimo novu železnicu, već koristimo postojeću i dograđujemo je zajedno sa "Železnicama Srbije" i Vladom kako bi ona bila stavljena u funkciju gradske železnice - pojasnio je Vesić i podsetio da je nedavno usvojen Zakon o metrou i gradskoj železnici.

BOCAN HARČENO: PODRŠKA RUSIJE

AMBASADOR Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da ovaj projekat zaslužuje da ima podršku Ruske Federacije.

- Projekat je nastao u razgovorima potpredsednika Ruske Federacije Jurija Borisova sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić. Što se ambasade tiče, uvek možete računati na našu podršku.

Projekat se potpuno uklapa u plan razvoja Beograda, saobraćaja, a veliko je dostignuće i to što ima privredni i ekonomski značaj, kao i izraženu humanitarnu, ljudsku dimenziju - rekao je Bocan-Harčenko.

Vozovi sada saobraćaju na dve dve gradske linije Batajnica - Ovča (31,3 kilometra) i Resnik - Ovča (36 kilometara). Dve prigradske linije Mladenovac - Ovča (62 kilometra) i Lazarevac - Ovča (68 kilometara), nisu potpuno funkcionalne, pošto imaju mali broj polazaka. Do Lazarevca ih je sedam, a do Mladenovca samo tri dnevno.

PRIORITETI

SASTANKU je prisustvovao i generalni direktor "Infrastrukture železnice Srbije" Nebojša Šurlan.

- Razvoj železnice je jedan od prioriteta ove vlade. Sa unapređenjem beogradske železnice smo već krenuli, a radimo i na razvijanju železničke mreže. Sa partnerima ćemo raditi na zajedničkim projektima kako bi Beograđani imali bolji prevoz - rekao je Šurlan.

- Ako želimo da ovi delovi grada budu povezani, treba da imaju bolju dinamiku. Trenutno imamo 197 kilometara gradske železnice i ukupno 104 polaska, a plan je da, kada projekat "Bg voz" završimo, imamo 223 kilometra, 76 stanica i 500 polazaka - ističe Vesić.

Prezentacije su održali Sekretarijat za javni prevoz, JKP "Beogradski metro i voz", Saobraćajni fakultet i Saobraćajni institut CIP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu