Grčka za Srbe opet zatvorila granice: Zbog korone rampa do 15.jula

J. SUBIN - S. BULATOVIĆ

06. 07. 2020. u 08:05

Turisti koji su već tamo, završiće normalno svoje letovanje. Nekoliko hiljada ljudi trebalo je da otputuje tokom ove nedelje

Грчка за Србе опет затворила границе: Због короне рампа до 15.јула

Od danas se u Grčku ne može ni preko Bugarske

SRPSKI turisti ponovo ne mogu u Grčku! Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje, kako "Novosti" saznaju, u nedelju je rešilo da od danas u šest ujutru zabrani ulazak našim građanima u ovu zemlj. Rampa će biti spuštena, kako je saopštila grčka vlada, do 15. jula. Razlog je epidemiološka situacija u Srbiji. Vrata Grčke ostaće zatvorena za nove ulaske, ali putnici koji su se dokopali neke od plaža, moći će da završe svoj odmor.

Kako nezvanično saznajemo, u ovom momentu tamo letuje između 10.000 i 15.000 naših ljudi. Najmanje nekoliko hiljada trebalo je da otputuje tokom ove nedelje. Grci od početka krize sa virusom korona odluke o ulasku u zemlju donose u noći između nedelje i ponedeljka. Tako je bilo i ovog puta. Turistički radnici, do nedelje po podne nisu dobili zvaničan dokument, ali su i sami načuli da je izvesno da rampa pada u ponedeljak ujutru.

LJAJIĆ: TESTOVI PRESUDILI JUTROS od šest sati zabranjen je ulazak građanima Srbije u Grčku - potvrdio je "Novostima" Rasim LJajić, ministar trgovine i turizma. - Svi koji su već tamo, završiće letovanje. Ulaska više nema. Grci su kao jedan od razloga naveli činjenicu da je veliki broj građana Srbije, od svih testiranih na ulasku u Grčku, bio pozitivan na kovid 19.

- Svi truristi koji su započeli odmor moći će da ga završe - rekao je za "Novosti" Aleksandar Seničić, direktor JUTA. - Putnici koji su otišli preko agencije o načinu i vremenu povratka biće obavešteni preko turističkih predstavnika. Mi ćemo sa grčkim kolegama dogovoriti protokol povratka, kako će i kada ući prazni autobusi za one koji se tako vraćaju u Srbiju. Građani koji su otišli svojim prevozom, moći će da se sami vrate kada god požele. Verujemo da neće biti pritiska na ubrzan povratak. Grčka zatvara granice za nove ulaske naših turista.

Pojedine naše građane već u nedelju je iznenadio neprijatan poziv turističke agencije. Otkazani su i polasci planirani za narednu nedelju.

- Mi već imamo putnike u Grčkoj - objašnjava Milan Lainović, direktor turističke agencije "Belvi". - Otkazujemo polaske, ali ćemo pustiti ljude da završe započete odmore. I juče je trebalo da krenu autobusi, ali smo ih odložili. Velike su gužve na granici. Nema smisla voditi turiste i rizikovati da ne uđu u Grčku. Oni kojima je put otkazan, moći će da iskoriste zamensko putovanje do početka 2022. godine. Danas počinjemo sa putovanjima u Tursku. Imamo prvi čarter za tamo. Videćemo kako će to ići ovog leta.


DAČIĆ: NE KREĆITE NA PUT!

AMBASADU Srbije u Atini zvanično je obavestio kabinet grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa da će Grčka od danas zatvoriti granice za građane Srbije, osim za neophodna putovanja za koja je potrebna posebna dozvola, potvrdio je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Upozoravamo građane da ne kreću na put prema Grčkoj, kako bi se izbegla situacija da se veliki broj naših državljana zatekne na grčkim graničnim prelazima bez mogućnosti da uđu na teritoriju Grčke - istakao je ministar.

On je dodao da će naši građani koji su kao turisti već u Grčkoj, moći da ostanu tamo do kraja aranžmana i potom da se vrate u Srbiju.


Evzoni, granični prelaz između Severne Makedonije i Grčke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije