Ukoliko NAGLO ne padne broj obolelih: Svi koji krenu KOLIMA u Grčku moraće da imaju plan B

NovostiOnline

03. 06. 2020. u 15:32

Skoro 90 posto svih naših turista koji idu u Grčku na letovanje putuju privatnim kolima ili autobusima preko Severne Makedonije

Уколико НАГЛО не падне број оболелих: Сви који крену КОЛИМА у Грчку мораће да имају план Б

Foto P. Milošević

Grčka će 15. juna otvoriti svoje granice za turiste iz 29 zemalja, među kojima je i Srbija, istog dana biće otvoreni i svi sezonski hoteli, za to vreme restorani, kafići i plaže uveliko primaju goste, ali bi Srbi željni letovanja i mora mogli da se susretnu sa neočekivanim problemom.

Naime, skoro 90 posto svih naših turista koji idu u Grčku na letovanje putuju privatnim kolima ili autobusima preko Severne Makedonije, ali su naši južni susedi, zbog neočekivanog razbuktavanja korona virusa u njihovoj zemlji, do daljnjeg odložili otvaranje granica!

- Još je rano za otvaranje granica, putovanja značajno povećavaju rizik od donošenja virusa iz neke od susednih država. Proverićemo podatke, uraditi analize i odlučiti kada je pravi trenutak za otvaranje granica. Imamo nedelju dana da razmislimo o tome - rekao je ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče.

Šta to znači za srpske turiste? Pa, da svi koji planiraju od 15. juna da krenu put Grčke, moraju da pripreme i "Plan B". Dakle, šta će raditi ako ne bugu mogli do mora da stignu preko Severne Makedonije, u slučaju da granice ove zemlje i dalje budu zatvorene zbog širenja korona virusa.


Kolima je do Grčke, naime, moguće još doći i preko Bugarske i Albanije. Ovaj prvi pravac je mnogo korišćeniji od naših turista, duži je stotinak kilometara od onog preko Severne Makedonije, ali je od Beograda do Soluna, ovim putem potrebno par sati više nego preko graničnih prelaza Tabanovci i Evzoni. I trenutno je jedini "u funkciji"!

Naime, druga mogućnost je da iz Beograda idete do Podgorice, pa odatle preko Skadra, Drača, Valone i Đirokastre do Janine i Igumenice u Grčkoj. Problem je što Crna Gora još ne dozvoljava ulazak srpskih građana zbog korona virusa, već ih odmah šalje u 14-dnevni karantin.


Dakle, svima koji planiraju kolima da krenu put Grčke već od sredine meseca, ne preostaje ništa drugo nego da prate sva dešavanja u Severnoj Makedoniji, ali i da imaju pripremljenu "rezervnu varijantu".


Blic.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Marija

03.06.2020. 22:05

Svi vole Srbiju ali letuju i pare trose u inostranstvu.Treba jos vise poraditi da uslovi budu u Srbiji kvalitetniji i pristupacniji da bi ljudi trosili novac u svojoj zemlji.Godinama sam odlazila u banju u privatni pansion cena visoka a higijena dosta niska a u banji te gledaju drugacije kada si iz privatnog smestja,Ima tu jos puno puno posla da budemo konkurentniji.

Alhemičar

04.06.2020. 08:14

@Marija - Ja volim Srbiju, ali volim i more. Banje me ne privlače, planine sa malo sadržaja i malo ili nimalo uređenih staza za šetanje takođe me ne privlače. Kada Srbija bude sređena i uređena kao Slovenija deo odmora ću provoditi u zemlji.

iwi

04.06.2020. 13:23

@Marija - Naravno da ću da letujem na moru. Širom Srbije provodim vikende sa porodicom 5-6 puta godišnje, ali more je more.

Bioenergičar

04.06.2020. 15:16

@Marija - Srbija je za strance prelepa zemlja i verujem da bi mnogi sve dali za njene lepote samo sto to ne vide sami njeni stanovnici koji u noj zive

Grobarčina Pariz 52+ aircraft engineer A330&B747

04.06.2020. 09:51

"Srbi željni mora i plaža".I niko ništa da ne prokomentariše?!Jel se na more ide samo od juna do septembra?!Jel ne postoji južna zemljina hemisfera,Karibi,Tajland,Mauricijus.Avioni moje avio kompanije su puniji za Novu godinu i zimski raspust nego leti za tropske destinacije gde se kupa i sunča i kad je u Evropi sneg.Zato što francuzi(penzosi odu da žive celu zimu na Mauricijus)putuju i nisu željni mora i Sunca.Hvala Bogu i ja od 2007 kupam se cele godine.Za Doček i u februaru kupao na Mauricij

Veljko

04.06.2020. 15:12

Neshvatljivo je da u ovo nesigurno vreme corone kada mnogi ostaju kod kuce ili letuju u svojoj zemlji ,dok za Srbe to ne vazi i bitno im je da se na kraju prica gdeje ko letovao,tj u kojoj stranoj zemlji,bez obzira sto preti virus .

Nena

08.06.2020. 21:46

@Veljko - Ne, idemo dole zbog mora koje volimo a ako jednom odes zavoleces i ti