Da li će turističke agencije plaćati šest puta veću premiju?

Tanjug

ponedeljak, 21. 01. 2019. u 17:45

Да ли ће туристичке агенције плаћати шест пута већу премију?

Foto Depositphotos

Osiguravajuće kuće u Srbiji odlučile su da za šest puta uvećaju iznos godišnje premije osiguranja turističkim agencijama zbog propusta u njihovom radu

Osiguravajuće kuće u Srbiji odlučile su da za šest puta uvećaju iznos godišnje premije osiguranja turističkim agencijama zbog propusta u njihovom radu, a koji su doveli do toga da su putnici prethodnih godina ostajali bez uplaćenog aranžmana.

O ovom problemu raspravljalo se danas na sastanku u Privrednoj komori Srbije kome su prisustvovali predstavnici više od 100 agencija članica Nacionalne Asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) i Agencije turističkih agencija Srbije (ATAS).

Većini turističkih agencija koje su organizatori putovanja, polisa osiguranja na 300.000 evra ističe 25. januara.

PROČITAJTE JOŠ: Turiste iz Srbije nisu hteli da puste u sobe hotela u Španiji jer agencija nije uplatila depozit

Predstavnici asocijacija turističkih agencija upozoravaju da će odluka o povećanju premije ugroziti opstanak malih i srednjih turističkih agencija koje, kažu, ne mogu da ostvare prihod koji može da pokrije vrednost godišnje premije.

Sekretarka Udruženja za turizam u PKS Tijana Maljković najavila je da će do kraja nedelje biti organizovana dva sastanka, jedan sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugi sa osiguravajućim kućama o visini premije, s obzirom da novi zakon o turizmu koji je trebalo da uredi ovu oblast, još nije usvojen.

Prema njenim rečima, na tim sastancima očekuje se objašnjenje za takvu odluku osiguravajućih kuća.

PROČITAJTE JOŠ: Više od 8.000 Srba ostalo bez letovanja, JUTA sa destinacija vratila 1.900 ostavljenih putnika

"Treba napraviti racionalnu gradaciju tih polisa, da se isplaćuju prema prometu i broju putnika na godišnjem nivou", rekla je Maljković.

Navodi da je predlog odluke osiguravajućih kuća napravio problem malim turističkim agencijama, te da treba raditi na tome da one opstanu.

PROČITAJTE JOŠ: Prevareni putnici agencije "S.A.B. Travel" neće dobiti novac pre jeseni

Predsedik Upravnog odbora ANTAS-a Gordana Prodić ukazala je da je problem nastao posle 15. januara.

Kaže da je do ove godine, godišnja premija osiguranja iznosila između 70.000 i 100.000 dinara, zavisno od osiguravajuće kuće, prometa, i da li je agencija imala odštetne zahteve, dok u poslednjih desetak dana osiguravajuće kuće najavljuju novu cenu od 3.500 evra.

To je, navodi, šest i više puta veći iznos od onog koji su plaćali godinama unazad.

"Kolege u manjim sredinama su ovom odlukom najviše pogođene, jer bi za njih najniži iznos premije bio 3.500 evra plus pet odsto poreza. Oni nemaju toliki promet jer ne žive u sredinama od milion ili pola miliona stanovnika", rekla je Prodić.

Turističke agencije traže, dodala je, da se visina premije određuje prema prometu, da se trenutna cifra premije smanji i da se premosti period do donošenja novog zakon koji se očekuje do 1. oktobra.

Direktor YUTA Aleksandar Seničić ukazao je da je novi zakon o turizmu trebalo da donese i novi pravilnik koji bi regulisao obaveze prema osiguravačima i sistem garancije putovanja.

Zbog toga što nije usvojen novi zakon sve je ostalo isto, uprkos velikom broju štetnih dogadaja koji su se desili ne samo prošle, već i u protekle tri godine, kazao je Seničić.

"Zbog toga su osiguravajuće kuće sa kojima mi radimo izašle sa cenama koje su značajno veće nego što je to bilo prošle godine", rekao je Seničić.

Dodao je da razloga za povećanje premije ima, jer su odluke o iznosu prethnodne premije donete pre situacija kada su putnici ostajali bez aranžmana.

"Počeli smo sa relicenciranjem po cenama koje trenutno imamo, ali su pregovori sa osiguravačima i dalje u toku jer pokušavamo da pronađemo kriterijume po kojima ćemo valorizovati male agencije i omogućiti im da uz značajno smanjene premije, ostanu u poslu", rekao je Seničić.

S druge strane, kako je naveo, u ovom trenuktu više od 120 turističkih agencija prihvatilo je novu ponudu osiguravača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Putnica

21.01.2019. 23:32

Agencije nemaju novca da plate premije osiguranja?! Pa kako onda da im verujemo da su solventne ako samo naše pare vrte!

Pedja

22.01.2019. 11:54

@Putnica - Ne radi se o tome da li agencije imaju ili nemaju novca da plate vec o tome sta se placa i sta ce se promeniti tim iznosom. Ako bude zveknula veca agencija 3 polise od 300.000eur nece biti dovoljne da nadoknade stetu. Polisa treba biti odredjena od 500eur do 10.000.000 eura. Po prometu a ne za sve ista. Agencija iz Vladicinog Hana i agencija iz centra Beograda da placaju istu polisu? Razmisli malo... Nemoj da se pecas kao da si samo osnovnu zavrsio!

Pedja

22.01.2019. 11:57

@Putnica - Jos jedna stvar... Sve agencije koje su do sada pukle i sa kojima su putnici imali problema su bile clanice Yuta-e.

Turisticki radnik

22.01.2019. 11:37

Osigurana suma/pokrice garancije putovanja ostaje ista, tj. 300.000 eur, kao i do sada tako da se nista ne menja, sem iznosa koji ce agencije platiti osiguravajucim kucama. Ovom izmenom putnici nisu zasticeniji u odnosu na proslu godinu, jedino ce da aranzmane placaju skuplje.

sasa007

22.01.2019. 16:14

Sramota !!! Yuta je pokušala da prevari nekoliko stotina agencija. Vreme je da neko ugasi YUTU.