ZAHVALjUJUĆI Srebrnom jezeru, koji mnogi nazivaju srpskim morem, u Velikom Gradištu ove godine očekuju rekordnu posetu od čak milion turista. Takva očekivanja deluju realistična, jer je prošle godine, u periodu od 1. maja do kraja avgusta, ovu poznatu turističku destinaciju Istočne Srbije obišlo 800.000 gostiju, uz ostvarenih 60.000 noćenja.

Prema rečima Dajane Stojanović, direktorke Turističke organizacije, posetioce očekuje 400 ležajeva više nego prošle godine.


PROČITAJTE JOŠ:
Drina je srpsko more

- Našim gostima na raspolaganju je ukupno 1.900 ležajeva, koji se nalaze u hotelu "Danubius", odmaralištu "Srebrno jezero", domaćoj radinosti i auto-kampu - istakla je Stojanovićeva. - Cene se kreću od 700 do 800 dinara u sobama sa zajedničkim kupatilom, pa do 4.000 u apartmanima.

I ove godine za plaćanje smeštaja moći će da se koriste besplatni vaučeri, u okviru akcije Vlade Srbije za podsticaj razvoja domaćeg turizma. Za takav način plaćanja iz Velikog Gradišta prijavio se 21 ugostitelj, kod kojih se nudi smeštaj u sobama i apartmanima.

Na samom Srebrnom jezeru, koji predstavlja rukavac Dunava dug 14 kilometara i širok 300 metara, gosti na raspolaganju imaju peskovitu plažu sa suncobranima, terene za male sportove, košarku, mini-golf i odbojku na pesku. Ovo jezero nadaleko je poznato i po svom bogatom rečnom fondu, pa je primamljivo i za strastvene ribolovce. Za posetioce koji žele da obiđu okolinu, organizuju se krstarenja turističkim brodom do Ramske tvrđave i Golubačkog grada.

Na obali Srebrnog jezera nalazi se i turistički kompleks "Silver lake resort", sa velikim akva-parkom. Cena dnevne ulaznice je 400, a poludnevne 300 dinara, dok za decu ove ulaznice koštaju 300 i 200 dinara.


PROČITAJTE JOŠ:
Subvencije za agencije koje dovode strane turiste

CENE

U UGOSTITELjSKIM objektima na Srebrnom jezeru cene su slične kao i u okolnim gradovima. Kafa je od 80 do 130 dinara, sokovi od 90, sladoled 50 dinara kugla, a ručak za četvoročlanu porodicu, uz supu, meso, prilog i salatu, kreće se od 1.800 do 2.500 dinara.