RUSKI NOVINAR U POSETI SRBIJI: Sanjam da sam naučio srpski

A. Mikata

06. 10. 2017. u 23:07

РУСКИ НОВИНАР У ПОСЕТИ СРБИЈИ: Сањам да сам научио српски

Mark Savin

Ruski novinar Diskaverija Mark Savin (26) u poseti Srbiji napravio 1.000 fotografija. Pre buđenja, snovi me vode na komplet lepinju i druženje sa Beograđanima

ZAVIDIM ljudima koji nikada nisu bili u Srbiji, jer ih tek čekaju sva ona uživanja koja sam ja doživeo na putovanju pre mesec dana!

Ovim rečima Mark Savin, novinar i fotograf ruskog Diskaverija, odgovara na pitanje - kako se proveo u Srbiji? Mark je u avgustu, kao gost Turističke organizacije Srbije boravio sedam dana u Beogradu i na Zlatiboru, a u Moskvu se vratio sa više od 1.000 fotografija!


PROČITAJTE JOŠ: Stranci sve više slave momačko veče u Beogradu

- Razmišljam o tome da napišem vodič "Kako se zaljubiti u Srbiju za sedam dana" - kaže Mark. - Duboko sam i nepovratno zaljubljen u ovu zemlju. Vreme je proletelo brzinom svetlosti i ne znam šta bih izdvojio - da li prirodu, komplet lepinju ili ljude. Najviše me je ganulo to što kada neko od ljudi čuje ruski jezik odmah se okrene, nasmeje mi se i više ne mogu da izbegnem piće, hranu, grljenje i tapšanje po ramenu. Ubeđen sam da ruski turisti i dalje razmišljaju o turskom ili grčkom moru i piću kraj bazena samo zato što ne znaju šta ih čeka u Srbiji. Rusi ne znaju mnogo o Srbiji, ni koliko je zemlja lepa ni koliko su cene povoljne, kao ni da je gostoprimstvo u Srbiji legendarno.

Mark ima samo 26 godina, a proputovao je svetom. Pre Srbije bio je u Švajcarskoj, ali mu ta lepa i uređena zemlja nije pokrenula emocije. U Beogradu mu se dopalo što je svaka crkva drugačija, a sve su pravoslavne. Oduševilo ga je što srpska prestonica toliko liči na ruske gradove, a toliko je sve različito. Po Beogradu je bez prestanka šetao, po Kalemegdanu, ulicama, a lepi su mu bili i grafiti!

PROČITAJTE JOŠ: Stranci zavoleli Srbiju

- Noću sanjam da sam ponovo u Srbiji, da sam naučio srpski, da šetam predelima koje nisam video i da jedem komplet lepinju mekanu kao duša - ističe Mark. - Zbog toga zavidim ljudima koji nisu bili, jer ne znaju šta ih čeka.

Broj ruskih turista u Srbiji neprestano raste, a tome je doprinelo i to što TOS dva puta godišnje nastupa na sajmovima u Moskvi, ali i u Sankt Peterburgu. Prošle godine je objavljen i prvi vodič o Srbiji na ruskom u izdanju "Poliglota".


STRANI MEDIJI

U POSLEDNjIH godinu dana, u stranim medijima objavljeno je 2.500 reportaža o Srbiji u kojima se turistima preporučuje šta sve mogu da vide i rade u našoj zemlji.

Srbija se u većini priloga opisuje kao autentična zemlja, kao drugačija i jedinstvena i koju još nije zahvatila globalizacija. "Lonli planet" je Beograd prošle godine svrstao u top 10 mesta koje obavezno treba posetiti.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije