RENOVIRAN je jedan od najznačajnijih muzeja na svetu, Arheološki muzej u Iraklionu, tvrđava u luci je doterana, plaže su preuređene... Ovo je samo deo ponude glavnog grada Krita, koji obećava lepo vreme i u narednom periodu.

Istočno od Irakliona nalaze se poznati turistička odmarališta poput Hersonisosa, Matale i Malije, a zapadno letovališta oko Retimna. Većina turista redovnim autobuskim linijama dolazi u glavni grad ostrva na izlet, u šoping, ali i da vide istorijske spomenike.

10.00

Arheološki muzej čuva blago minojske kulture, među kojima su Princ ljiljana, Zmijska boginja, disk iz Faistosa i mnoge druge neprocenjive artefakte.

11.00

Sređene su i ostale zgrade starog jezgra poput Istorijskog muzeja, koji se nalazi u neoklasičnoj zgradi iz 1903. godine. U njemu se nalaze slike El Greka i kolekcija pisca Nikosa Kazancakisa. Tu je i Crkva Svete Katarine Sinajske, u kojoj se čuvaju vizantijske ikone. U blizini je i Morosinijeva Fontana lavova oko koje su kafići.

12.00

Potpuno je renovirana i izložba Prirodnjačkog muzeja koji se nalazi u centru, na samoj obali, a koji je, pored odlične kolekcije živog sveta u istočnom Mediteranu, dom najvećeg sisara na zemlji - deinoterijuma, divovskog pretka slonova.


Iraklion: Iz muzeja pravo na jagnjetinu

13.00

Grčke taverne imaju specifično meze "kukuvagija" (u prevodu "sova") bruskete sa kozjim sirom i paradajzom. Ovde se jedu prženi puževi, a pravi specijalitet je jagnjetina, a ne morski plodovi.

14.00

Palata u Knososu je oko pet kilometara udaljena od Irakliona, a prelepe freske i hodnike Lavirinta, koje je otkrio ser Artur Evans, obavezno treba videti.

16.00

Tvrđava koja se nalazi u gradskoj luci građena je u 16. veku. Ovaj spomenik je potpuno rekonstruisan, pa sada posetioci mogu da vide kako su izgledali skladište za municiju, zatvor, ali i venecijansko blago koje je iz dubina, u blizini ostrva, izvadio Žak Kusto. Pogled sa vrha kule je prelep.

17.00

Lepa panorama pruža se i sa venecijanskih zidova koji su građeni u 15. veku. Između sedam bastiona i sedam kapija nalaze se pozorište, bioskop i muzej pod otvorenim nebom oko groba Nikosa Kazancakisa.