Počinje nova era Zlatibora, prave panoramsku gondolu najdužu u Evropi!

N. Janković

20. 12. 2015. u 11:01

Čajetina osnivanjem JP "Gold gondola" najavila jedinstven poduhvat. Imaće 55 kabina, a svaka će moći da preveze 10 putnika

Почиње нова ера Златибора, праве панорамску гондолу најдужу у Европи!

Zlatibor, jedinstveno mesto za odmor i zabavu Foto D. Karadarević

SKUPŠTINA opštine Čajetina usvojila je predlog o osnivanju Javnog preduzeća "Gold gondola Zlatibor", a osnovna delatnost biće gazdovanje panoramskom gondolom čija je izgradnja u toku, kao i uspinjačama, ski-liftovima i žičarama na najposećenijoj srpskoj planini! Uz naplatu vožnji, prihode će ostvarivati i od brendiranja ovih turističkih sadržaja, a sve poverene poslove, posle preraspodele iz postojećih lokalnih preduzeća i ustanova, obavljaće već zaposleni radnici.

Panoramsku gondolu, najdužu na Starom kontinentu, opština gradi sopstvenim novcem, ukupna vrednost investicije je 13 miliona evra, a francuska kompanija "Pomagalski" već je isporučila deo naručene opreme.

- Na deonici dugoj devet kilometara, ona će povezati centar Zlatibora sa Ski-centrom Tornik. Gondola će imati 55 kabina, svaka će moći da preveze 10 putnika, a kod Ribničkog jezera nalaziće se međustanica - objašnjava Bojana Božanić, pomoćnik predsednika opštine. - Polazna stanica biće smeštena na 964 metra nadomorske visine, krajnja na 1.496 metara, pa će posetioci uživati u nezaboravnom pogledu na celu regiju.

Jedna vožnja do vrha Tornika trajaće 25 minuta, a gondola će moći da preveze 600 putnika za jedan čas.

Sa užičkim Jedinstvom i podizvođačima radova ugovoreno je da u septembru 2016. godine gondola preveze prve putnike do najvišeg vrha Zlatibora.

- Reč je o turističkom projektu veka za Zlatibor, ali i za Srbiju. Ovom investicijom okrećemo novi list u razvoju turizma, namera nam je da udesetostručimo posetu Zlatiboru i da se svrstavamo među najznačajnija turistička odredišta u širem regionu - dodala je Bojana Božanić.

Prostor duž trase gondole planiran je za razvoj Zlatibora, biće to mesto za turizam visoke kategorije, na preko 200 hektara zemljišta, za koje već postoji veliko interesovanje investitora.

Inače, prema dosadašnjim rezervacijama, zimska sezona trebalo bi da bude veoma uspešna, s obzirom na to da je u ovom momentu preko 90 odsto novogodišnjih aranžmana prodato. Prema rečima direktora Turističke organizacije Zlatibora Arsena Đurića, veliko interesovanje je i za januar kada će biti mnogo gostiju iz Republike Srpske, Crne Gore i Vojvodine, pošto je tada đački raspust.

- Prvih 15 dana februara raspust je u Srbiji i već ima mnogo rezervacija, tako da očekujemo da će pomeranje đačkog odmora u Srbiji doprineti značajnom produžetku zimske turističke sezone i da će udarna sezona trajati više od 50 dana - istakao je Đurić.

Budući izgled panoramske gondole

Na Zlatiboru je godinama najviše domaćih gostiju, međutim, ukazuje Đurić, sve više posetilaca dolazi iz inostranstva, posebno iz bivših jugoslovenskih republika, ali i iz Rumunije, Bugarske, Rusije, Nemačke, Holandije.

- Nadam se da će tako biti i ubuduće s obzirom na to da smo imali izuzetno aktivna promotivna dešavanja u prethodnom periodu, posle letnje sezone smo krenuli sa aktivnom promocijom na tržištima u okruženju, posebno u Crnoj Gori, Rumuniji, BiH i Makedoniji, i očekujem da sa tih tržišta u ovom delu sezone bude značajan broj gostiju - rekao je Đurić.

CENE SMEŠTAJA

NA Zlatiboru cene nisu menjane poslednjih nekoliko godina, tako da postoji veliki raspon u zavisnosti od vrste smeštaja i nivoa smeštajnih kapaciteta. U privatnom aranžmanu dnevni najam apartmana je od 20 do 50 evra, u zavisnosti od veličine apartmana, a u hotelima i odmaralištima na bazi polupansiona u dvokrevetnoj sobi od 2.300 do 7.000 dinara, u zavisnosti od hotela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

borrrrring dosadno

20.12.2015. 12:56

Nece stranac zimi na takva mesta gde su ruzna naselja, sa ruznim kucama i krovovima.Oni traze planinski stil, kameni,drveni, fasade vesele, kao u svim normalnim turistickim zimskim centrima.Takva naselja i kuce i krovovi smaracki, ima svuda po Srbiji.

Iv

20.12.2015. 15:19

@borrrrring dosadno - ...Nažalost, već četvrt veka, nema onog pravog planinskog naselja Kraljeve (Partizanske) Vode, koje je neki pamjatni tehnolog – tehničar iz opštine Čajetina preimenovao u Zlatibor.Danas je to kao Kaluđerica (beogradsko divlje naselje) sa ski stazom i Novogodišnjim vašarom.

Relja

20.12.2015. 15:01

koliko više ovih vesti vezanih za gondole Zlatibora svake sezoneeee, a tamo sve divlje i divlje ...

ivan Grozni

20.12.2015. 18:26

sve to stoji sto su kriticari izneli, ali Zlatibor je i dalje prelep, ko ga voli , on ce ga i dalje voleti, ja sam iz sapca i dolazim vise puta u godini na zlatibor, centar je komercijalan i prebukiran, ali je okolina prelepa, to je nasa najlepsa planina

Zavisi ko šta voli

21.12.2015. 08:51

@ivan Grozni - ja to vidim kao rupu iz koje se dimi roštilj okruženu divljom gradnjom...

критика

20.12.2015. 21:55

С тим парама је место могло да се среди тако да буде врхунског изгледа и уређености и добије сигурно већи број туриста преко целе године. С овим нисам сигуран - не долазиш на планину да се возиш, већ да се шеташ. На Златибору је већина шетачких стаза - апсурдно - кроз насеље !!! И, шта после вожње - ружним центром, око језерцета без тротоара около, парком пуним аутомобила (према х. Палисад), без тротоара, с ружним и старим контејнерима за ђубре, недовољно путоказа ...

dragaN

22.12.2015. 12:03

13 miliona evra?!Prosecna cena akva parka je oko 3 miliona evra. Znaci za te pare su mogli da naprave zatvoreni i otvoreni akva park i jos mnogo mnogo toga. Pa vi sad vidite sta bi na Zlatibor privuklo vise turista, akva park i drugui zabavni parkovi ili gondola iz koje cete leti da gledate Zlatibor. Jel tamo idete da sedite u gondoli ili da se prosetate? Ne kazem da gondola nece raditi, vozice se ljudi, ali da ce neko zbog gondole, a narocito stranci, resiti da dodju na Zlatibor..smejurija

Zvezdara

22.12.2015. 12:46

Javno preduzece za vozenje gondole!? Stvarno neverovatno! Gde ce te se sve setiti da uterate partijske vojnike...