Novi Sad: Turista dvostruko više

I. BRCAN

20. 04. 2013. u 09:00

Нови Сад: Туриста двоструко више
Turistička organizacija Novog Sada pohvalila se prilivom stranih gostiju. Za prva dva meseca u gradu više od 10.000 turista, a ostvareno 20.000 noćenja

NOVI Sad će ove godine biti domaćin više od 240 manifestacija, a neke su događaji i na svetskom nivou. Zahvaljujući najdužoj “of rod” stazi za skejt, koja postoji u gradu, odnosno u Bukovcu, početkom septembra biće održano Svetsko prvenstvo u planinskom skejtbordu.

Član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski smatra da su mnoge manifestacije ostale nezapažene, ali da ih zbog velikog potencijala treba podržati.

- Jedna od njih je Fruškogorski maraton, koji postoji već 30 godina i koji je na neki način simbol grada. A ubuduće ćemo potencirati i promociju kulturnog turizma - kaže on. - Osim već otvorene Sinagoge, plan je da se i drugi važni istorijski i kulturni objekti unesu na turističku mapu i prikažu turistima.

Inače, Novi Sad je za prva dva meseca ove godine posetilo više od 10.000 turista, a ostvareno je 20.000 noćenja domaćih i stranih posetilaca, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku. U Turističkoj organizaciji Novog Sada su rekli da je samo u drugom mesecu ove godine bilo za osam odsto više domaćih turista u odnosu na februar prošle godine. Kako objašnjavaju, u naš grad stiže sve više stranih turista, a u februaru je zabeleženo čak 53 odsto poseta više u odnosu na isti period prethodne godine.

U Novom Sadu ovog februara ostvareno je šest odsto više noćenja domaćih gostiju, nego istog meseca lane, a čak 75 odsto više stranih turista noćilo je u drugom mesecu 2013. nego u februaru 2012. godine.

STIŽU BRODOM

U TuristiČkoj organizaciji kažu da je sve veći priliv gostiju iz Portugalije, Nemačke, Velike Britanije i Holandije. Nezvanični podaci pokazuju da je u Novi Sad prošle godine najveći broj turista došao brodom, a čak više od 10.000 teretnih brodova pristiglo je na novosadske pristane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije