Stolovi: U ponudi more avantura

D. S. - G. Ć.

02. 05. 2012. u 12:00

Столови: У понуди море авантура
"Ekstremno selo" na padinama Stolova, nova destinacija na turističkoj mapi Srbije. Adrenalinskim zavisnicima na raspolaganju najbolja oprema i instruktori

KRALJEVO - Osim već pomalo "potrošenog" planinskog, banjskog ili seoskog turizma, ovdašnji turistički poslenici osmislili su i na mapu Srbije ucrtali novu, jedinstvenu i izuzetno atraktivnu destinaciju, "ekstremno selo". Svima koji to žele, u netaknutoj prirodi nude se zdrav boravak i odmor - pun avantura i adrenalina koje može da priredi samo priroda, sportski duh i znatiželja svakog posetioca ponaosob.

Na padinama planine Stolovi, u ataru sela Meljanice - pokraj istoimene planinske rečice i na samo 14 kilometara od centra grada - ovdašnji zaljubljenici u prirodu i adrenalinske sportove, okupljeni oko kluba "Feit", podigli su čitavo jedno "ekstremno selo". Na površini od oko tri hektara podignut je kompletan avanturistički kamp, kakvog nema u Srbiji, niti u bilo kojoj od bivših jugoslovenskih republika, a retkost je i u Evropi. Zainteresovanima su na raspolaganju alpinizam, planinarenje, letenje paraglajdingom, planinski biciklizam, streličarstvo, orijentiring, čak i rafting Ibrom, te planinske džip-ture, uz posete brojnim srednjovekovnim zdanjima i manastirima u ovom kraju. Najzad, sve se to "začinjava" i domaćim ručkom u prirodi.

- Nešto slično postoji još samo u Francuskoj, dok su ostali evropski kampovi orijentisani na najviše dve-tri ponude. Ako ima paraglajdinga, nema raftinga ili streličarstva. Mi smo se, međutim, potrudili da iskoristimo sve ono što nam je priroda podarila, kako bismo gostima pružili kompletnu uslugu, a obzbedili smo ne samo najbolju opremu, već i kratke kurseve - objašnjava Predrag Rašković, jedan od osnivača kluba "Feit" i suvlasnik istoimene firme koja brine o kampu, ali i menadžer prodaje u kraljevačkom hotelu "Turist" koji "ekstremistima" pruža kompletnu hotelijersko-ugostiteljsku logistiku.

Po rečima Miloša Radevića, poznatog kraljevačkog alpiniste i jednog od instruktora, ako neki od hotelskih gostiju, "nevični" ekstremnim sportovima, ipak odluče da odu u "ekstremno selo", o njihovoj, ali i bezbednosti svih ostalih posetilaca staraju se iskusni instruktori-paraglajdisti, predvođeni Zoranom Petrovićem Gugijem, doajenom ovog sporta u Srbiji, te alpinisti, planinari ili bicklisti, listom iskusni zaljubljenici u sport i prirodu.

ISTINSKI PREPOROD

POSLE jedne neuspele privatizacije i višedecenijskog tavorenja, hotel "Turist", kao nekadašnji ugostiteljski ponos Kraljeva, pre tri godine potpuno je preuređen u objekat visokog evropskog nivoa, sa svim savremenim sadržajima. Ovde četiri "zvezdice" sadrže sve od rezidencijalnih apartmana, u kojima se kraljevski spava, do velike kongresne dvorane, kafe-barova, restorana, picerija, sauna i fitnes-sala za rekreaciju onih gostiju koji ne žele nikakav, pa ni sportsko-rekreativni ekstremizam - naglašava mr Tanja Sočanac, direktor prodaje.

CENOVNIK

TRODNEVNI avanturistički paket u "ekstremnom selu" - sa kompletnom uslugom u hotelu "Turist", organizovanim prevozom terenskim vozilima i ručkom u prirodi - košta 10.000 dinara. U odnosu na cenovnike za slične turističke ponude u Evropi i svetu, naše cene su više nego pristupačne, o čemu svedoči i podatak da smo lane imali više od 500 gostiju - naglašava Rašković.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Чича од Шумадије

03.05.2012. 10:40

Само мало више храбрости и знања и може наша Србија бити појам за туризам и лепоту живљења у природи... ово је лепо чути и прочитати, није јасно ко је организатор ... у сваком случају све похвале, уз добру рекламу биће ово добар посао, а квалитет ће бити најбоља реклама.

sunshine

24.05.2012. 00:39

Da li u tu cenu ulaze i nabrojani sportovi ili je to samo prevoz i smestaj?